Witam.
Aktywowałem się na tym forum, ponieważ poszukuję metody, wzoru, formuły, sposobu, który pomoże mi w pracy. Nie jestem w jakikolwiek związany z matematyką, dawno temu już ją "skończyłem". Nie wiem też, czy jest to odpowiedni dział (jak nie to proszę przenieść).
A oto problem. W mojej pracy na takich rolkach są nawinięte etykiety.
Na jednej rolce jest \(\displaystyle{ 1350}\) etykiet o długości \(\displaystyle{ 17,5\:cm}\) każda.
Średnica wewnętrznej rolki z tektury wynosi ok. \(\displaystyle{ 8,7\:cm}\) .
Etykiety od wewnętrznej rolki do zewnętrznego obwodu zajmują ok. \(\displaystyle{ 5,3\:cm}\) .
Średnica zewnętrzna całej rolki z etykietami wynosi ok. \(\displaystyle{ 20\:cm}\) .
Mój problem polega na tym, że nie potrafię w miarę dokładnie określić ile jest etykiet, jeśli od wewnętrznej rolki do zewnętrznego obwodu zajmują one np. nie \(\displaystyle{ 5,3\:cm}\) , ale \(\displaystyle{ 3,7\:cm}\) . Robię to na oko, ale jest to bardzo niedokładne. Nie zależy mi na bardzo dokładnym określeniu, ile będzie etykiet przy np \(\displaystyle{ 3,7\:cm}\) , błąd w granicy \(\displaystyle{ 10\div30}\) sztuk będzie mnie już zadowalał, zresztą podane wymiary też są około, bo czasem rolki są różnie nawinięte (ściślej lub mniej ściśle). Poszukuje jednak wzoru, formuły, która pozwoli mi to obliczyć i stworzyć tabelkę począwszy od \(\displaystyle{ 0,5\:cm}\) co \(\displaystyle{ 1\:mm}\) do \(\displaystyle{ 5,3\:cm}\) , abym po zmierzeniu odległości od tekturowej rolki do końca nawiniętych etykiet mógł odczytać przybliżoną ilość etykiet. Układanie zwykłej proporcji, że skoro przy \(\displaystyle{ 5,3\:cm}\) jest \(\displaystyle{ 1350\:\text{szt.}}\) , to przy \(\displaystyle{ 3,7\:cm}\) jest \(\displaystyle{ X}\) się nie sprawdza. Jeśli znajdzie się osoba, która pomoże mi znaleźć odpowiedni wzór, to będę wdzięczny i przepraszam za bardzo niematematyczne naświetlenie problemu.
Pozdrawiam.
Wzór lub formuła, który pomoże mi w mojej pracy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 paź 2016, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niemcy
Wzór lub formuła, który pomoże mi w mojej pracy
Ostatnio zmieniony 22 lut 2018, o 23:03 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wzór lub formuła, który pomoże mi w mojej pracy
\(\displaystyle{ il(p)=17,38 \cdot p \cdot (9,39+p)}\)
gdzie „p” to grubość jaką zajmują „etykiety od wewnętrznej rolki do zewnętrznego obwodu” wyrażona w centymetrach.
Wstawiając do wzoru \(\displaystyle{ p= \frac{d}{2}-4,7}\) można go przerobić na bardziej użytkowy wzór zależny od średnicy szpuli „d” wyrażonej w centymetrach.
gdzie „p” to grubość jaką zajmują „etykiety od wewnętrznej rolki do zewnętrznego obwodu” wyrażona w centymetrach.
Wstawiając do wzoru \(\displaystyle{ p= \frac{d}{2}-4,7}\) można go przerobić na bardziej użytkowy wzór zależny od średnicy szpuli „d” wyrażonej w centymetrach.
- Cytryn
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Wzór lub formuła, który pomoże mi w mojej pracy
Przyjmę takie oznaczenia: \(\displaystyle{ r}\) promień wewnętrzny, \(\displaystyle{ R = r + nh}\) promień zewnęŧrzny (\(\displaystyle{ h}\) grubość materiału, \(\displaystyle{ n}\) liczba warsw). Przybliżona długość tego, co nawijasz na rolkę:
\(\displaystyle{ n (R + r) \pi + (n-1) \sqrt{(2r + h)h} - \left( n(r + h) - \frac h2 \right) \arccos \frac{r}{r+h}.}\)
Źródło: ... oilet-roll
\(\displaystyle{ n (R + r) \pi + (n-1) \sqrt{(2r + h)h} - \left( n(r + h) - \frac h2 \right) \arccos \frac{r}{r+h}.}\)
Źródło: ... oilet-roll
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 paź 2016, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niemcy
Wzór lub formuła, który pomoże mi w mojej pracy
Bardzo serdecznie dziękuję za zajęcie się miom problemem
Wybrałem metodę @kerajs bo jest szybsza, jestem właśnie na etapie robienia tabelki i to co powstaje bardzo mnie zadowala.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Wybrałem metodę @kerajs bo jest szybsza, jestem właśnie na etapie robienia tabelki i to co powstaje bardzo mnie zadowala.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 29 sie 2006, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Marsa
- Pomógł: 5 razy
Wzór lub formuła, który pomoże mi w mojej pracy
W tym temacie jest podpowiedź na obliczanie średnicy rolki znając długość zwijanej taśmy. Bez problemu można to przekształcić w obliczanie odwrotnie. Jest tylko jeden mały "problem". Trzeba jak najdokładniej określić grubość etykiety
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 paź 2016, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niemcy
Wzór lub formuła, który pomoże mi w mojej pracy
Witam ponownie.
Minęło sporo czasu od chwili, kiedy pomogłeś mi z moim problemem. Do tej pory sprawdza się super. Ale ostatnio pojawił się nowy problem.
Dostałem nowe etykietki, które sa dużo mniejsze i używając terminologi z mojego poprzedniego posta na jednej rolce jest \(\displaystyle{ 7500}\) etykiet o długości tylko \(\displaystyle{ 1,3\:cm}\) każda.
Średnica wewnętrznej rolki z tektury wynosi ok. \(\displaystyle{ 8,7\:cm}\) - czyli tyle samo jak poprzednio
Etykiety od wewnętrznej rolki do zewnętrznego obwodu zajmuja ok. \(\displaystyle{ 4,0\:cm}\) .
Jaka jest szansa, że zmodyfikujesz poprzedni wzór, aby pasował do nowych parametrów?
Pozdrawiam.
Minęło sporo czasu od chwili, kiedy pomogłeś mi z moim problemem. Do tej pory sprawdza się super. Ale ostatnio pojawił się nowy problem.
Dostałem nowe etykietki, które sa dużo mniejsze i używając terminologi z mojego poprzedniego posta na jednej rolce jest \(\displaystyle{ 7500}\) etykiet o długości tylko \(\displaystyle{ 1,3\:cm}\) każda.
Średnica wewnętrznej rolki z tektury wynosi ok. \(\displaystyle{ 8,7\:cm}\) - czyli tyle samo jak poprzednio
Etykiety od wewnętrznej rolki do zewnętrznego obwodu zajmuja ok. \(\displaystyle{ 4,0\:cm}\) .
Jaka jest szansa, że zmodyfikujesz poprzedni wzór, aby pasował do nowych parametrów?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2018, o 23:08 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: wzoru lub formuły który pomoże mi w mojej pracy
Nie pamiętam z czego wynikał poprzedni wzór.
Proponuję taki:
q - grubość etykiet od wewnętrznej rolki do zewnętrznego obwodu
\(\displaystyle{ il(q)=147,6378q(q+8,7)}\)
D-średnica rolki etykiet:
\(\displaystyle{ il(D)=590,5512(D-8,7)(D+8,7)}\)
Ogólnie :
\(\displaystyle{ il(x)= \frac{J}{X(X+d)} \cdot x \cdot (x+d)}\)
x- grubość etykiet na rolce (od wewnętrznej rolki do zewnętrznego obwodu )
X - grubość etykiet na nowej rolce (od wewnętrznej rolki do zewnętrznego obwodu, np: 4 cm )
J - ilość etykiet na nowej rolce. (np: 7500)
d - średnica wewnętrznej rolki z tektury( ok. 8,7 cm) .
Proponuję taki:
q - grubość etykiet od wewnętrznej rolki do zewnętrznego obwodu
\(\displaystyle{ il(q)=147,6378q(q+8,7)}\)
D-średnica rolki etykiet:
\(\displaystyle{ il(D)=590,5512(D-8,7)(D+8,7)}\)
Ogólnie :
\(\displaystyle{ il(x)= \frac{J}{X(X+d)} \cdot x \cdot (x+d)}\)
x- grubość etykiet na rolce (od wewnętrznej rolki do zewnętrznego obwodu )
X - grubość etykiet na nowej rolce (od wewnętrznej rolki do zewnętrznego obwodu, np: 4 cm )
J - ilość etykiet na nowej rolce. (np: 7500)
d - średnica wewnętrznej rolki z tektury( ok. 8,7 cm) .