Witam! Mam problem z pewnym zadaniem, za które nawet nie wiem jak się wziąć. Oto treść:
"Karol studiuje oraz pracuje. Tygodniowo na pracę i naukę może poświęcić 60 godzin. Karol musi przepracować tygodniowo minimum 10 godzin. Za godzinę pracy otrzymuje 5 zł. Jego funkcja użyteczności to: \(\displaystyle{ u_{1}\left( x_{1},x_{2}\right)= x_{1}+10x_{2}}\), gdzie: \(\displaystyle{ x_{1}}\) - zarobki, \(\displaystyle{ x_{2}}\) - godziny poświęcone na naukę. Jak powinien podzielić swój czas, aby zmaksymalizować swoją użyteczność?"
Bardzo proszę o pomoc, od czego zacząć i co po kolei liczyć?
Pozdrawiam.
Maksymalna użyteczność
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Maksymalna użyteczność
Jest to funkcja liniowa, więc rozważ dwie skrajne sytuacje:
1. pracuje \(\displaystyle{ 10}\) godzin i uczy się \(\displaystyle{ 50}\) godzin
2. pracuje \(\displaystyle{ 60}\) godzin
Jakie będą użyteczności w tych przypadkach?
1. pracuje \(\displaystyle{ 10}\) godzin i uczy się \(\displaystyle{ 50}\) godzin
2. pracuje \(\displaystyle{ 60}\) godzin
Jakie będą użyteczności w tych przypadkach?
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
Maksymalna użyteczność
1. \(\displaystyle{ u_{1}\left(5 \cdot 10,10\right)= 50+20 \cdot 10=250}\)
2. \(\displaystyle{ u_{1}\left(5 \cdot 60,0\right)= 300+0 \cdot 10=300}\)
Czyli że drugi przypadek będzie lepszy ?
2. \(\displaystyle{ u_{1}\left(5 \cdot 60,0\right)= 300+0 \cdot 10=300}\)
Czyli że drugi przypadek będzie lepszy ?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Maksymalna użyteczność
Źle policzyłeś pierwszy przypadek. U Ciebie pracuje i się uczy po dziesięć godzin, a powinien pracować dziesięć i uczyć się pozostałe pięćdziesiąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy
Maksymalna użyteczność
Oj, Dziękuje.
1. \(\displaystyle{ u_{1}\left(5 \cdot 10,50\right)= 50+10 \cdot 50=550}\)
2. \(\displaystyle{ u_{1}\left(5 \cdot 60,0\right)= 300+0 \cdot 10=300}\)
I to wszystko ?
1. \(\displaystyle{ u_{1}\left(5 \cdot 10,50\right)= 50+10 \cdot 50=550}\)
2. \(\displaystyle{ u_{1}\left(5 \cdot 60,0\right)= 300+0 \cdot 10=300}\)
I to wszystko ?
Ostatnio zmieniony 6 paź 2015, o 20:15 przez ziomalok19, łącznie zmieniany 1 raz.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Maksymalna użyteczność
Nie rozumiem, czemu mnożysz czas nauki przez \(\displaystyle{ 20}\), skoro w zadaniu stoi \(\displaystyle{ 10}\).
A jak już policzysz dobrze, to patrzysz która wartość większa i korzystasz z tego, co napisała kropka+ — rozpatrywana funkcja użyteczności jest liniowa, więc ekstrema osiąga na krańcach przedziałów, zatem optymalnym rozwiązaniem będzie to lepsze z tych dwóch.
A jak już policzysz dobrze, to patrzysz która wartość większa i korzystasz z tego, co napisała kropka+ — rozpatrywana funkcja użyteczności jest liniowa, więc ekstrema osiąga na krańcach przedziałów, zatem optymalnym rozwiązaniem będzie to lepsze z tych dwóch.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 42 razy