Jula byla 4 lata temu 4 razy mlodsza od mamy, a 10 lat temu byla 10 razy mlodsza od mamy.
Za ile lat wiek Julki i mamy beda wzajemnymi palindromami??
wiek matki i corki
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 lut 2013, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
wiek matki i corki
Robisz sobie układ równań:
Jula - J
Mama - M
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4\left( J - 4\right) = M - 4 \\ 10 \left( J - 10\right) = M - 10 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4J - 16 = M - 4 \\ 10J - 100 = M - 10 \end{cases}}\)
Metoda podstawiania...
\(\displaystyle{ 4J - 16 = M - 4 \setminus + 4}\)
\(\displaystyle{ M = 4J - 12}\)
\(\displaystyle{ 10J - 100 = 4J - 12 - 10 \setminus + 22}\)
\(\displaystyle{ 10J - 78 = 4J \setminus + 78 - 4J}\)
\(\displaystyle{ 6J = 78 \setminus :6}\)
\(\displaystyle{ J = 13}\)
Mamy wiek Julki, teraz wiek matki...
\(\displaystyle{ M = 4J - 12}\)
\(\displaystyle{ M = 40}\)
Za rok Julka będzie miała 14 lat, a matka 41 i będą to wzajemne palindromy.
Jula - J
Mama - M
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4\left( J - 4\right) = M - 4 \\ 10 \left( J - 10\right) = M - 10 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4J - 16 = M - 4 \\ 10J - 100 = M - 10 \end{cases}}\)
Metoda podstawiania...
\(\displaystyle{ 4J - 16 = M - 4 \setminus + 4}\)
\(\displaystyle{ M = 4J - 12}\)
\(\displaystyle{ 10J - 100 = 4J - 12 - 10 \setminus + 22}\)
\(\displaystyle{ 10J - 78 = 4J \setminus + 78 - 4J}\)
\(\displaystyle{ 6J = 78 \setminus :6}\)
\(\displaystyle{ J = 13}\)
Mamy wiek Julki, teraz wiek matki...
\(\displaystyle{ M = 4J - 12}\)
\(\displaystyle{ M = 40}\)
Za rok Julka będzie miała 14 lat, a matka 41 i będą to wzajemne palindromy.