Udowadniane w życiu codziennym
Udowadniane w życiu codziennym
Na pewien koncert poszło 700 osob. Udowodnij, ze wsrod nich jest conajmniej 59 osob, ktore urodzily sie w tym samym miesiącu.
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Udowadniane w życiu codziennym
Zauważamy, że \(\displaystyle{ 696=58 \cdot 12}\), z tego wysuwamy wniosek, że nie ma innej opcji - musi być co najmniej 59 osób, które urodziły się w tym samym miesiącu.
Udowadniane w życiu codziennym
Mógłbyś wytłumaczyć ? Niestety w szkole tego jeszcze nie brałam ,a jak czytem definicje to niewiele rozumiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Udowadniane w życiu codziennym
To co napisał Hassgesang jest spoza liceum.
Weźmy 700 piłeczek (osób), mamy 12 pudełek (miesięcy), chcemy rozmieścić tak, żeby w każdym pudełku nie było więcej niż 58 piłeczek. Włóżmy do każdego po 58 piłeczek, stąd w sumie wyłożymy ich \(\displaystyle{ 58 \cdot 12=696}\), ale jeszcze nam zostały 4, stąd nie ma możliwości, w którymś na pewno będzie więcej niż 58.
Weźmy 700 piłeczek (osób), mamy 12 pudełek (miesięcy), chcemy rozmieścić tak, żeby w każdym pudełku nie było więcej niż 58 piłeczek. Włóżmy do każdego po 58 piłeczek, stąd w sumie wyłożymy ich \(\displaystyle{ 58 \cdot 12=696}\), ale jeszcze nam zostały 4, stąd nie ma możliwości, w którymś na pewno będzie więcej niż 58.