Wyznaczenie długości boku

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Wyznaczenie długości boku

Post autor: hubert92 »

Witam, mam pewien problem z zdaniem, które będzie mi potrzebne na pracę kontrolną z matematyki.
Za pewnie jest banalne do rozwiązania, lecz nie potrafię tego zacząć.. STOJĘ

Zad. Okrąg opisany na kwadracie ma promień długości 4. Wyznacz długość boku ?
Awatar użytkownika
pawex9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kuj-pom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 28 razy

Wyznaczenie długości boku

Post autor: pawex9 »

skoro okrag jest opisany na kwadracie to promień okręgu jest równy połowie długości przekątnej kwadratu czyli musisz korzystać z zależności

\(\displaystyle{ 2r=a \sqrt{2}}\)
gdzie r-promień
a- długość boku
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Wyznaczenie długości boku

Post autor: hubert92 »

\(\displaystyle{ 8=x \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 8=x \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 8=x \sqrt{1,41}}\)
\(\displaystyle{ 8=x \sqrt{1,41}}\)
\(\displaystyle{ - 1,41x = -8/-1,41}\)
\(\displaystyle{ x = 5,61}\)

Nie wiem, czy dobrze wyszło, możliwe że gdzieś się pomyliłem.
Awatar użytkownika
pawex9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kuj-pom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 28 razy

Wyznaczenie długości boku

Post autor: pawex9 »

a dlaczego wpisujesz przyblirzenie pierwiastka?
przekształcasz z pierwiastkiem dopiero na konieć jeśli chcesz możesz wynik przybliżyć
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Wyznaczenie długości boku

Post autor: hubert92 »

\(\displaystyle{ 8=x \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ -x \sqrt{2} = -8}\)
\(\displaystyle{ 8=x \sqrt{2}}\)

to wychodzi mi cyfra o wartości \(\displaystyle{ 8 \sqrt{2}}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wyznaczenie długości boku

Post autor: kropka+ »

hubert92 pisze: \(\displaystyle{ 8=x \sqrt{2}}\)

to wychodzi mi cyfra o wartości \(\displaystyle{ 8 \sqrt{2}}\)
Nie wychodzi taka liczba, bo:

\(\displaystyle{ x= \frac{8}{ \sqrt{2} }= \frac{8 \cdot \sqrt{2} }{ \sqrt{2} \cdot \sqrt{2} }= \frac{8 \sqrt{2} }{2}=4 \sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ