zadanaie fizyka
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wa-wa
- Podziękował: 4 razy
zadanaie fizyka
Pocisk wyrzucono z prędkością v=30m/s pod kątem 30 stopni do poziomu. Oblicz prędkość wypadkową pocisku oraz jej kierunek po czasie t=3s
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
zadanaie fizyka
Rozbij prędkość na dwie składowe: poziomą i pionową.
Poziomo składowa jest w rzucie ukośnym stała, natomiast pionowa zachowuje się tak jak w rzucie pionowym.
Poziomo składowa jest w rzucie ukośnym stała, natomiast pionowa zachowuje się tak jak w rzucie pionowym.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
zadanaie fizyka
jubilat pisze:Pocisk wyrzucono z prędkością v=30m/s pod kątem 30 stopni do poziomu. Oblicz prędkość wypadkową pocisku oraz jej kierunek po czasie t=3s
Jeśli zakładasz że nie ma oporu powietrza, to dość proste. Rozłoż prędkość na składową pionową i poziomą, przy braku oporu powietrza pozioma jest stała, a na pionową wpływa grawitacja ziemska.
Oblicz ich wartości dla t=3 i potem ich stosunek to bedziesz miał kąt nachylenia (tangens) czyli kierunek wypadkowej, oraz pierwiastek z sumy ich kwadratów to będziesz miał wartość wypadkowej.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
zadanaie fizyka
\(\displaystyle{ V _{x}=V\cos \alpha}\) - składowa pozioma nie zalezy od czasu tylko od kata wyrzutujubilat pisze:kompletnie nie rozumiem
\(\displaystyle{ V _{y}=V\sin \alpha -gt}\) -na skladowa pionowa wplywa grawitacja , zalezy ona od czasu t
Podstaw za t i alfa co trzeba (3 sekundy i 30 stopni), za g przyspieszenie ziemskie i dalej tak jak mowilem.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
zadanaie fizyka
tak, do tego miejsca dobrze, teraz np. tangens kata nachylenia czyli vy/vx=-15/26 i odczytaj odpowiedni kat nachyleniajubilat pisze:obliczylem, ze
vx = 26
vy=-15
czyli Vwypadkowa = 30
dobrze?
- Basiulka12
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 sty 2011, o 18:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wa-wa
- Podziękował: 4 razy
zadanaie fizyka
=-0,576 czyli 30 stopni
pod takim kątem spada?
było pytanie o kierunek prędkości, w strone podloza?
pod takim kątem spada?
było pytanie o kierunek prędkości, w strone podloza?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
zadanaie fizyka
kąt wychodzi okolo -30 stopni, mozesz chyba napisac ze to 30 stopni w przeciwnym kierunku niz byla wyjsciowa predkosc skierowana.jubilat pisze:=-0,576 czyli 30 stopni
pod takim kątem spada?
było pytanie o kierunek prędkości, w strone podloza?