Witam
Nie wiem czy dobry dział ale napisze swój problem : dwie osoby A i B wyruszyły z tego samego miejsca w tym samym czasie : osoba A na wschód ze średnią prędkością 4.5 km/h a osoba B na zachód ze średnią prędkością 4,2 km/h. Napisz wzór opisujący zależność między nimi (s) w kilometrach od czasu (t) w godzinach.
Proszę o jak najpełniejsze rozwiązanie lub przynajmniej na kierunkowanie mnie na własicwe tory myślenia .
Prędkośc oddalania
- omicron
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 39 razy
Prędkośc oddalania
\(\displaystyle{ V_{sr}= \frac{s}{t}}\)
Zauważ, że odległość s między nimi, to suma odległości obydwu ciał od punktu startowego, więc:
\(\displaystyle{ V_{1_{sr}}= \frac{s_{1}}{t}}\)
\(\displaystyle{ V_{2_{sr}}= \frac{s_{2}}{t}}\)
\(\displaystyle{ s_{1}=V_{1_{sr}}t}\)
\(\displaystyle{ s_{2}=V_{2_{sr}}t}\)
Droga całkowita:
\(\displaystyle{ s=s_{1}+s_{2}}\)
\(\displaystyle{ s=V_{1_{sr}}t+V_{2_{sr}}t}\)
\(\displaystyle{ s=t(V_{1_{sr}}+V_{2_{sr}})}\)
\(\displaystyle{ s=8,7t}\)
Zauważ, że odległość s między nimi, to suma odległości obydwu ciał od punktu startowego, więc:
\(\displaystyle{ V_{1_{sr}}= \frac{s_{1}}{t}}\)
\(\displaystyle{ V_{2_{sr}}= \frac{s_{2}}{t}}\)
\(\displaystyle{ s_{1}=V_{1_{sr}}t}\)
\(\displaystyle{ s_{2}=V_{2_{sr}}t}\)
Droga całkowita:
\(\displaystyle{ s=s_{1}+s_{2}}\)
\(\displaystyle{ s=V_{1_{sr}}t+V_{2_{sr}}t}\)
\(\displaystyle{ s=t(V_{1_{sr}}+V_{2_{sr}})}\)
\(\displaystyle{ s=8,7t}\)