Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Na lokatę 4-miesięczną wpłacamy 30000zł. Oprocentowanie tej lokaty wynosi 6% (w skali roku). Ile wyniesie suma odsetek z tej lokaty po 20 miesiącach?
Ile wyniesie suma odsetek z tej lokaty po 20 miesiącach?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 23 kwie 2010, o 05:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
Ile wyniesie suma odsetek z tej lokaty po 20 miesiącach?
Kapitalizacja (spieniężenie odsetek) odbywa się co 4 misiące więc:
\(\displaystyle{ 3000 + \frac{4}{12} \cdot 3000 \cdot 6 \% = 3060}\)
Jak na razie odsetki wynoszą 60 zł ale następne liczysz już z kwoty 3060zł aż dojdziesz do 20 misięcyt (czyli jeszcze 4 razy).
\(\displaystyle{ 3000 + \frac{4}{12} \cdot 3000 \cdot 6 \% = 3060}\)
Jak na razie odsetki wynoszą 60 zł ale następne liczysz już z kwoty 3060zł aż dojdziesz do 20 misięcyt (czyli jeszcze 4 razy).