Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540 km. Pociąg
jadący z miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do
miasta A i jechał z prędkością o 9 km/h mniejszą. Pociągi te minęły się w połowie drogi.
Oblicz, z jakimi prędkościami jechały te pociągi.
Oblicz prędkość...
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
Oblicz prędkość...
Droga każdego z nich to s=270km
Czas pierwszego to t-1 drugiego a prędkość V-9 drugiego.
\(\displaystyle{ V= \frac{s}{t}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} V -9 = \frac{s}{t-3600} \\ V = \frac{s}{t} \end{cases}}\)
Pierwszy jechał o 3600 sekund krócej i z prędkością mniejszą o 9 km/h. Jako że s masz podane zostaje Ci układ równań z 2 niewiadomymi który na pewno potrafisz rozwiązać.
Czas pierwszego to t-1 drugiego a prędkość V-9 drugiego.
\(\displaystyle{ V= \frac{s}{t}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} V -9 = \frac{s}{t-3600} \\ V = \frac{s}{t} \end{cases}}\)
Pierwszy jechał o 3600 sekund krócej i z prędkością mniejszą o 9 km/h. Jako że s masz podane zostaje Ci układ równań z 2 niewiadomymi który na pewno potrafisz rozwiązać.