Gdzie jest złotówka?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 22:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
Gdzie jest złotówka?
Trzy koleżanki postanowiły zamówić pizzę za 30 zł. Każda z nich dała po 10 zł. Gdy już zamówiły pizzę, sprzedawcy przypomniało się o obniżce ceny Był uczciwym człowiekiem, więc postanowił oddać im 5 zł reszty. Dał dostawcy 5 zł i powiedział, żeby oddał pieniądze. Dostawca nie wiedział, jak podzielić 5 zł na 3 osoby, więc postanowił dać każdej koleżance po 1 zł, a sobie wziąć pozostałe 2 zł. Wychodzi na to, że każda z dziewcząt zapłaciła 9 zł. Mamy zatem 9 zł * 3 zł = 27 zł. Dodatkowo mamy 2 zł, które wziął syn, co razem daje 29 zł. Co się stało ze złotówką?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Gdzie jest złotówka?
Kod: Zaznacz cały
Mamy zatem 9 zł * 3 zł = 27 zł. Dodatkowo mamy 2 zł, które wziął syn, co razem daje 29 zł.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Gdzie jest złotówka?
Ja to interpretuję tak:
Każda z dziewcząt nie mogła zapłacić 9 zł, bo na początku zapłaciły 30, a sprzedawca oddał im 5. Czyli 3 osoby zapłaciły 25 zł, więc jedna - \(\displaystyle{ \frac{25}{3}}\) zł. Potem sprzedawca oddał im po 1 zł, więc każda zapłaciła \(\displaystyle{ \frac{25}{3}+1= \frac{28}{3}}\). Sprzedawca wziął sobie 2 zł. Razem to jest: \(\displaystyle{ 3\cdot \frac{28}{3}+2=28+2=30}\), a więc wszystko jest ok.
Każda z dziewcząt nie mogła zapłacić 9 zł, bo na początku zapłaciły 30, a sprzedawca oddał im 5. Czyli 3 osoby zapłaciły 25 zł, więc jedna - \(\displaystyle{ \frac{25}{3}}\) zł. Potem sprzedawca oddał im po 1 zł, więc każda zapłaciła \(\displaystyle{ \frac{25}{3}+1= \frac{28}{3}}\). Sprzedawca wziął sobie 2 zł. Razem to jest: \(\displaystyle{ 3\cdot \frac{28}{3}+2=28+2=30}\), a więc wszystko jest ok.
- Tomasz Problem
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pyrzyce
- Pomógł: 1 raz
Gdzie jest złotówka?
Po prostu błąd kwi w tym, że jeżeli dostały One po złotówce reszty to nie znaczy, że zapłaciły za nią 9zł, ponieważ dwa złote z ich składki wzięła osoba czwarta
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Gdzie jest złotówka?
Było już niejednokrotnie na forum:
post326099.htm?hilit=gdzie%20jest%20z%C5%82ot%C3%B3wka#p326099
post225746.htm?hilit=gdzie%20jest%20z%C5%82ot%C3%B3wka#p225746
post524110.htm?hilit=gdzie%20jest%20z%C5%82ot%C3%B3wka#p524110
post561868.htm?hilit=gdzie%20jest%20z%C5%82ot%C3%B3wka#p561868
Pozdrawiam.
post326099.htm?hilit=gdzie%20jest%20z%C5%82ot%C3%B3wka#p326099
post225746.htm?hilit=gdzie%20jest%20z%C5%82ot%C3%B3wka#p225746
post524110.htm?hilit=gdzie%20jest%20z%C5%82ot%C3%B3wka#p524110
post561868.htm?hilit=gdzie%20jest%20z%C5%82ot%C3%B3wka#p561868
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 lip 2019, o 20:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 1 raz
Re: Gdzie jest złotówka?
Fakt dziewczyny zapłaciły po 9 zł za pizze, ale w tych 27 zł była prowizja dla dostawcy. Zatem zdanie "Dodatkowo mamy 2 zł, które wziął syn, co razem daje 29 zł." jest fałszywe. W rachunku brakuje 3 zł reszty.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 sty 2020, o 05:10
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 43
- Podziękował: 2 razy
Re: Gdzie jest złotówka?
Żle i nielogicznie ułożone zadanie z treścią. BIerzesz się za kalkulację ale logika jest pierwsza Karmi. Logic first. calculations second. converstation third.Karmi pisze: ↑30 mar 2010, o 20:17 Trzy koleżanki postanowiły zamówić pizzę za 30 zł. Każda z nich dała po 10 zł. Gdy już zamówiły pizzę, sprzedawcy przypomniało się o obniżce ceny Był uczciwym człowiekiem, więc postanowił oddać im 5 zł reszty. Dał dostawcy 5 zł i powiedział, żeby oddał pieniądze. Dostawca nie wiedział, jak podzielić 5 zł na 3 osoby, więc postanowił dać każdej koleżance po 1 zł, a sobie wziąć pozostałe 2 zł. Wychodzi na to, że każda z dziewcząt zapłaciła 9 zł. Mamy zatem 9 zł * 3 zł = 27 zł. Dodatkowo mamy 2 zł, które wziął syn, co razem daje 29 zł. Co się stało ze złotówką?
Pytasz:
Mamy ewentualnie. 9zł*3=27 zł. Ale tak naprawdę to mamy 27zł dla dziewcząt do zapłaty, ale zapłaciły one faktycznie 25 zł. 2 złote wziął syn. trzy złote zostało dostawcy w kieszonce. Prawda? święta prawda.Mamy zatem 9 zł * 3 zł = 27 zł. Dodatkowo mamy 2 zł, które wziął syn, co razem daje 29 zł. Co się stało ze złotówką?
NIe podpuszczaj. Myśl logicznie. Układaj prawdziwe zadania z treścią a nie fałszywe. Georga Boyla prace poczytaj.
Dodano po 11 minutach 51 sekundach:
Odp. I tą złotówkę przekazał dostawca do Dziewcząt kupujacych pizzę, bo miał 3 złotówki w kieszeni. Czyli poszła do dziewcząt ta pojedyńcza złotówka. Pasuje?
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 5 razy
Re: Gdzie jest złotówka?
W zadaniu to Kwicoł by ci wytłumacył jak Pyzdrze.Poskładaliśmy się we trzech na 3 butelecki węgrzyna po 10 dukacików,posłaliśmy cepra do Jankiela,ceper przyniósl nam 3 butelecki i pedzioł,że była promocja i butelecka kosztowała 9 dukacików;ucieseliśmy się i obaliliśmy te tsy(3) butelecki z radośći,że zarobiliśmy 3 dukaciki;po drodze z tej radości wdepnęliśmy do karcmy Moryca który pedzioł nam,że kedy kupimy hurtem 3 butelecki to zapłacimy w promocji 25 dukacików,cem prędzej wysupłaliśmy 25 dukacików i kupili tsy butelecki,obaliliśmy je,a po drodze obiliśmy nieucciwego cepra i odebraliśmy mu 2 dukaciki;z radości,że 3 butelecki kosztowały nas 23 !!! dukaciki poszliśmy do karcmy "Biednarąka" gdzie jakbyśwa kupiliśmy czteropak węgrzyna z Chin to zapłacimy 21 dukacików;cem prędzej wysupłaliśmy 21 dukacików,obaliliśmy 4 węgrzyny,wrócilim do karcmy Moryca i odebraliśwa 2 dukaciki za nieucciwą promocję; z radości ze czteropak kostował nas 19 !!! dukacików poszliśmy do karcmy dyskonta klitla gdzie 6pak węgrzyna z Ziemii Ognistej kośtował 17dukacików etc.etc I tak Pyzdra zaszliśwa na Węgry, gdzie w promocji degustowaliśma węgrzyna z beczek,aż dostaliśma za darmo "w pysk" od tamtejszych hajduków;ale co ci powiem, to ci powiem,że ostało nam się na koniec 2 dukaciki i uc się Pyzdra,trza rozumieć zasady "nowoceśnego marketingu" i "wyprzedoży" typu "blok friday" ale prawdziwym hiciorem to,pedom ci Pyzdra jest "wyprzedoż kredytów" !!! Hej!!!
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 5 razy
Re: Gdzie jest złotówka?
...niestety nie pasuje!!!;ale namotane w odpowiedzi;a takie "mądre" hasła są przytaczane (Logic first. calculations second. converstation(?) third.),a jak wygląda praktyka cyt:"Ale tak naprawdę to mamy 27zł dla dziewcząt do zapłaty, ale zapłaciły one faktycznie 25 zł.(sic!) ". Praktyka wszystkim !!! (practice first); zadanie jest całkiem logicznie ułożone, nielogiczne są odpowiedzi.SylwesterBogusiak pisze: ↑10 sty 2020, o 07:09 Żle i nielogicznie ułożone zadanie z treścią. BIerzesz się za kalkulację ale logika jest pierwsza Karmi. Logic first. calculations second. converstation third.
Mamy ewentualnie. 9zł*3=27 zł. Ale tak naprawdę to mamy 27zł dla dziewcząt do zapłaty, ale zapłaciły one faktycznie 25 zł. 2 złote wziął syn. trzy złote zostało dostawcy w kieszonce. Prawda? święta prawda.
NIe podpuszczaj. Myśl logicznie. Układaj prawdziwe zadania z treścią a nie fałszywe. Georga Boyla prace poczytaj.
Dodano po 11 minutach 51 sekundach:
Odp. I tą złotówkę przekazał dostawca do Dziewcząt kupujacych pizzę, bo miał 3 złotówki w kieszeni. Czyli poszła do dziewcząt ta pojedyńcza złotówka. Pasuje?
Dodano po 6 minutach 37 sekundach:
...i dalszy ciąg przygód harnasiów
Kwicoł,Pyzdra i Janosik,po wypiciu iluś tam węgrzynów, zrzucili się,każdy, po 10 zł na kupno 3 butelek zdrowego koziego mleka i wysłali cepra.W karcmie ,u Jankiela,ceper kupił 3 butelki koziego mleka po 9 zł, ale idąc koło baru mlecznego zauważył promocję "3 butelki koziego mleka za 23 zł",zwrócił Jankielowi mleko i kupił 3 butelki za 23 zł.Przyniósł mleko kompanii i oddał im 3 zł,a sobie wziął 4 zł za fatygę.Wychodzi na to, że każdy ze zbójników zapłacił 9 zł. Mamy zatem 9 zł * 3 = 27 zł. Dodatkowo mamy 4 zł, które wziął ceper, co razem daje 31 zł i tak odnajduje się zagubiona zł.
Dodano po 6 minutach 29 sekundach:
...ale to nie koniec bajki,złotówki można rozmnożyć
Kwicoł,Pyzdra i Janosik,po wypiciu iluś tam węgrzynów, zrzucili się,każdy, po 10 zł na kupno 3 butelek zdrowego koziego mleka i wysłali cepra.W karcmie ,u Jankiela,ceper kupił 3 butelki koziego mleka po 9 zł, ale idąc koło baru mlecznego zauważył promocję "3 butelki koziego mleka za 20 zł",zwrócił Jankielowi mleko i kupił 3 butelki za 20 zł.Przyniósł mleko kompanii i oddał im 3 zł,a sobie wziął 7 zł za fatygę.Wychodzi na to, że każdy ze zbójników zapłacił 9 zł. Mamy zatem 9 zł * 3 = 27 zł. Dodatkowo mamy 7 zł, które wziął ceper, co razem daje 34 zł i tak odnajduje się zagubiona zł i jeszcze zostaje 4zł ponad 30 zł - tj.właśnie ta "mistyka finansów" vide
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=WbAq-WyDgQM
Tak Kwicoł i Pyzdra przeprowadzili dowód "reductio ad absurdum"
Dodano po 4 minutach 53 sekundach:
...i tak na koniec trawestując słowa byłego ministra finansów "tej złotówki ni ma, nie było i nie będzie!
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Gdzie jest złotówka?
To ja nawet nie strawestuję, tylko zamieszczę słowa innej znakomitości, które stanowiły bezpośrednią odpowiedź na pytanie z wątku (sorki, moja cierpliwość do tematów 2+2=5 wyczerpała się):
Poza tym winszuję, zaśmiałem się w głos przy wyprzedaży kredytów (a zła godzina na to), a potem zdałem sobie sprawę, że to nie do końca żart.
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=2cIVaWruffc
Poza tym winszuję, zaśmiałem się w głos przy wyprzedaży kredytów (a zła godzina na to), a potem zdałem sobie sprawę, że to nie do końca żart.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 5 razy
Re: Gdzie jest złotówka?
"Wyprzedaż kredytów" to autentyk,tak reklamował się,kilka lat temu,duży bank "z żubrem" w logo;żałuję trochę,że nie poprosiłem o plakaty reklamowe czy ulotki i że nie zrobiłem zdjęć;jest to jedno,w przeciwieństwie do mnóstwa haseł reklamowych,które wywołują uśmiech;sądzę,że zostało wymyślone "na zachodzie",a u nas twórczo przystosowane.