Jaka będzie R ilość kroków dojścia do jedynki (3x+1) jeżeli:

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
nieobliczalny_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 28 lis 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Jaka będzie R ilość kroków dojścia do jedynki (3x+1) jeżeli:

Post autor: nieobliczalny_ »

Jaka będzie (R) ilość kroków dojścia do jedynki (w problemie 3x+1) jeżeli zaczniemy od liczby:

1. Dla początkowych a1=8 , oblicz R
2. f1= 13 więc R =
3. e1= 12 więc R=

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania...
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Jaka będzie R ilość kroków dojścia do jedynki (3x+1) jeżeli:

Post autor: Goter »

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>

int main(){

    int x,odp=0;
    scanf("%d",&x);
    while(x!=1){
        if(x%2==0)x/=2;
        else x=3*x+1;
        odp++;
    }
    printf("%d
",odp);
    return 0;
}
Napisałem taki prosty programik. Wychodzą z niego takie odpowiedzi:
a) 3
b) 9
c) 9

Jak widać odpowiedzi nie są zbyt duże, także bez problemu można zasymulować rozwiązanie również ręcznie, na kartce.
ODPOWIEDZ