3 zadania tekstowe

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
kajaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 gru 2009, o 18:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

3 zadania tekstowe

Post autor: kajaaa »

Witam. ;) Mam trzy zadania, których piolnie potrzebuje na 'po świętach'. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś pomógł mi je rozwiązać.
1.
Średniowieczny zamek warowny otoczony jest murem złożonym z odcinków prostoliniowych o długościach 10 m, 20 m, 30 m, 40 m, 50 m, 60 m, 80 m, i 110 m.
Każdy taki odcinek jest prostopadły do odcinka, który go poprzedza oraz do odcinka który po nim następuje? Jaką maksymalną powierzchnię może mieć obszar otoczony takim murem?
WZKAZÓWKA. Odcinki muru nie muszą występować w kolejności podanej powyżej.


2.
Rzecze czart to żebraka:
Niech umowa będzie taka.
Gdy przebiegniesz ten most cały,
zdwoję twoje kapitały,
Żądam tylko, byś w nagrodę
po osiem groszy rzycał w wodę.
Żebrak chętnie przez most leci,
Raz i drugi, nawet trzeci.
Tu dopiero spostrzegł: Zdrada!
Ani grosza nie posiadam!
Teraz prędko rachuj mały,
Jakie dziad miał kapitały?

3.
Oblicz jakie cyfry kryją się pod literami x i y



x y x
y x y
+y y x
--------
1559

( liczby yyx powinny być równo pod yxy , ale niestety gdy dodają przesuwa się, przez znak '+')

Bardzo prosiłabym o pomoc
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

3 zadania tekstowe

Post autor: Goter »

2)
x - na początku
(2x-8) - po pierwszym przejściu
2(2x-8) - 8 - po drugim przejściu
2(2(2x-8)-8)-8 - po trzecim przejściu

\(\displaystyle{ 2(2(2x-8)-8)-8 = 0\\
2(4x-16-8)-8 = 0\\
2(4x-24) - 8 = 0\\
8x - 48 - 8 = 0\\
8x = 56\\
x = 7}\)
bartek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaaaa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 20 razy

3 zadania tekstowe

Post autor: bartek5 »

3) wskazówka: liczba xyx można zapisać jako 100x+10y+x
ODPOWIEDZ