ratownik mający 100 m linę chce przy brzegu plazy wytyczyć dla dzieci kąpielisko o kształcie prostokąta o największym obszarze. Jakie wymiary powinno mieć to kąpielisko?
chodzi mi o poprawny zapis..
ratownik i lina
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: C-n
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
ratownik i lina
To ma byc kąpielisko przy brzegu , więc jeden bok prostokąta stanowi plaża.
\(\displaystyle{ \begin{cases}
f(x,y) = x*y \\
2x + y = 100 \\
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}
f(x,y) = x*y \\
y = 100 - 2x \\
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = x(100 - 2x) = -2x^{2} + 100x}\)
parabola o wierzcholku w punkcie (25,1250). Czyli kąpielisko ma wymiary 25x50.
\(\displaystyle{ \begin{cases}
f(x,y) = x*y \\
2x + y = 100 \\
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}
f(x,y) = x*y \\
y = 100 - 2x \\
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = x(100 - 2x) = -2x^{2} + 100x}\)
parabola o wierzcholku w punkcie (25,1250). Czyli kąpielisko ma wymiary 25x50.