Planety, pocztówki, materiał

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
landrynka38
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 gru 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 2 razy

Planety, pocztówki, materiał

Post autor: landrynka38 »

1)W pewnej chwili planety Wenus i Merkury zajmują określone położenie względem słońca.Po upływie ilu dni znajdą się w tym samym położeniu,jeśli Wenus wykonuje pełny obieg wokół Słońca w ciągu 225 dni,a Merkury w ciągu 88 dni.

2) Jurek zbiera pocztówki z różnych stron świata i przechowuje je w jednakowych albumach.Na jednej stronie mieści się 6 pocztówek.Jurek zapełnia strony albumu po kolei.jego zbiór liczy 274 pocztówki.Ile stron albumu jest zapełnionych pocztówkami?Ile pocztówek jest na ostatniej stronie?

3)Bela materiału ma 130 metrów bieżących.Pracownik zakładu krawieckiego musi pociąć materiał na równe kawałki, długości 6 m każdy.Ile takich kawałków otrzyma? Jakiej długości kawałek materiału pozostanie?
witn11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 24 lis 2008, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 5 razy

Planety, pocztówki, materiał

Post autor: witn11 »

3)

\(\displaystyle{ \frac{130}{6} =21 \frac{4}{6}}\)

otrzyma 21 kawałków i pozostanie jeszcze 4 metry.-- 11 grudnia 2009, 14:45 --2)

\(\displaystyle{ \frac{274}{6}=45 \frac{4}{6}}\)

Pocztówkami jest zapełnionych 45 stron, a na 46 jest 4 pocztówki.
ODPOWIEDZ