Byłem ostatnio na konkursie (warminsko-mazurskie zawody matematyczne dla gimnazjum, może ktoś był ;>?) i tam spotkały mnie dwa zadania...
1.Smok ma 2000 głów. Rycerz może ściąć jednym cięciem miecza 33 głowy lub 21 głów lub 17 głów lub 1 głowę. Smokowi dorastają wówczas odpowiednio 48, 0, 14 lub 349 głów. Smok zostanie zabity, gdy wszytskie głowy będą ściete. Czy rycerz moze zabic smoka? Odpowiedz uzasadnij.
2. Znaleźć wszystkie liczby czterocyfrowe, w których suma cyfr jest równa iloczynowi cyfr. Odpowiedz uzasadnij.(znalezienie moze nie jest sztuką ale uzasadnienie sprawiło mi trudność.[/scroll][/fade]
dwa zadania z konkursu
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
dwa zadania z konkursu
1. Przy tych cięciach smok zyskuje lub traci odpowiednio 15, 21, 3 i 348 głów. Wszystkie te liczby są podzielne przez 3. Jeśli smok ma 2000 głów, to wszystkie nigdy nie zostana ścięte, gdyż dodając lub odelmując wielokrotności 3 nigdy nie otrzymamy 0, bo 2000 nie dzieli się przez 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 mar 2006, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 5 razy
dwa zadania z konkursu
no własnie ja tez tak myślałem, ale moja kolezanka zrobiła to w taki sposób:
95 razy sciął 21 głów, czyli pozostało 5 głów smokowi. Następnie ściął 33 głowy w wyniku czego smokowi dorosły 48, co daje że smok ma 20 głów, potem ściął 17 głów smokowi odrosły 14, w wyniku czego smokowi zostało 17 głów i teraz znowu ściął 17 głów i smok is dead szprytne, nie?
95 razy sciął 21 głów, czyli pozostało 5 głów smokowi. Następnie ściął 33 głowy w wyniku czego smokowi dorosły 48, co daje że smok ma 20 głów, potem ściął 17 głów smokowi odrosły 14, w wyniku czego smokowi zostało 17 głów i teraz znowu ściął 17 głów i smok is dead szprytne, nie?
dwa zadania z konkursu
Witam,
Mam wrażenie, że możliwa jest sytuacja, że rycerz ścina tylko po \(\displaystyle{ 17}\) głów - wtedy po wykonaniu \(\displaystyle{ 661}\) cięć zostanie smokowi \(\displaystyle{ 17}\) głów, po których ścięciu już nic nie odrośnie??
\(\displaystyle{ 2000-661 \cdot (17-14)=2000-1983=17}\)
Mam wrażenie, że możliwa jest sytuacja, że rycerz ścina tylko po \(\displaystyle{ 17}\) głów - wtedy po wykonaniu \(\displaystyle{ 661}\) cięć zostanie smokowi \(\displaystyle{ 17}\) głów, po których ścięciu już nic nie odrośnie??
\(\displaystyle{ 2000-661 \cdot (17-14)=2000-1983=17}\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2018, o 19:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: dwa zadania z konkursu
Smokowi wtedy zostanie \(\displaystyle{ 14}\) głów, bo od ostatniego cięcia siedemnastu głów, tyle ich właśnie odrośnie.
\(\displaystyle{ 15a - 21b - 3c +348d=2000 \\
3(5a - 7b - c + 116d) = 2000}\)
Po lewej stronie mamy liczbę podzielną przez \(\displaystyle{ 3}\), po prawej - nie (bo \(\displaystyle{ a, b, c, d \in \mathbb{N^{+}}}\)).
\(\displaystyle{ 15a - 21b - 3c +348d=2000 \\
3(5a - 7b - c + 116d) = 2000}\)
Po lewej stronie mamy liczbę podzielną przez \(\displaystyle{ 3}\), po prawej - nie (bo \(\displaystyle{ a, b, c, d \in \mathbb{N^{+}}}\)).
Ostatnio zmieniony 21 sty 2018, o 19:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.