Uczniowie Gimnazjum

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Shadow94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Uczniowie Gimnazjum

Post autor: Shadow94 »

Spośród 80 uczniów klasy trzeciej gimnazjum 34 bierze udział w konkursie matematycznym,
24 w konkursie fizycznym, 16 uczniów w konkursie chemicznym.
W tym 8 uczniów w konkursie matematycznym i fizycznym,
7 uczniów w konkursie matematycznym i konkursie chemicznym,
6 uczniów w konkursie fizycznym i konkursie chemicznym,
5 uczniów w konkursach matematycznym, chemicznym i fizycznym.
a) Ilu uczniów bierze udział tylko w jednym z podanych konkursów?
b) Ilu uczniów nie bierze udziału w żadnym z podanych konkursów?
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Uczniowie Gimnazjum

Post autor: Artist »

Narysuj sobie 3 kółka tak, aby się przecinały. Nazwij je sobie odpowiednio.
W polu należącym do wszystkich trzech kół wpisz 5. W miejscu gdzie przecina się tylko koło matematyczne i chemiczne wpisz 2, gdyż 5 już jest, a gdzie fizyczne i chemiczne 1, oraz 3 na pograniczu matmy i fizy:
Teraz w chemicznym mamy już:
\(\displaystyle{ 5+2+1=8}\)
Brakuje jeszcze 8.
Obliczaj tak dalej i wpisuj w odpowiednie miejsca wyniki.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, o 21:27 przez Artist, łącznie zmieniany 1 raz.
alugnik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 11 mar 2009, o 20:53
Płeć: Kobieta
Pomógł: 16 razy

Uczniowie Gimnazjum

Post autor: alugnik »

a) 24+15+8=
47
b) 80-58=22
ODPOWIEDZ