Punkt A dzieli półokrąg o środku w punkcie O i końcach w punktach B i C na dwie części, których iloraz długości wynosi \(\displaystyle{ \frac{7}{11}}\). Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
Prosze o pomoc bo musze to zrobić a z okręgów to ja lipa jestem
Zadanie z treścią-półokrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z xiężyca
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 14 razy
Zadanie z treścią-półokrąg
Oblicz sobie najpierw miary kątów BOA=a i AOC=180-a np. w ten sposób:
\(\displaystyle{ \frac{a}{180-a}=\frac{7}{11}}\)
Mając a łatwo znajdziesz kąty trójkąta ABC z tw. o kącie wpisanym i środkowym
\(\displaystyle{ \frac{a}{180-a}=\frac{7}{11}}\)
Mając a łatwo znajdziesz kąty trójkąta ABC z tw. o kącie wpisanym i środkowym