pierwiastki !
pierwiastki !
sqrt(6+4sqrt(2)) + sqrt(6-4sqrt(2)) i co tu poczac... prosze o wskazowki pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2004, o 16:44 przez hyhy:), łącznie zmieniany 1 raz.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
pierwiastki !
moze zrobić rownanie ?
dajesz jakąś niewiadomą x czyli
sqrt(6+4sqrt(2)) + sqrt(6-4sqrt(2)) = x
popodnosc do kwadratu obie strony skorzystaj ze wzorów skroconego mnozenia :] zrob załozenia tzn dziedzine i masz zadanie. jak nadal nie weisz jak to powiedz
dajesz jakąś niewiadomą x czyli
sqrt(6+4sqrt(2)) + sqrt(6-4sqrt(2)) = x
popodnosc do kwadratu obie strony skorzystaj ze wzorów skroconego mnozenia :] zrob załozenia tzn dziedzine i masz zadanie. jak nadal nie weisz jak to powiedz
pierwiastki !
a ja mam pomysl taki:
niech x = sqrt(6+4sqrt(2))>0, y = sqrt(6-4sqrt(2))>0
Wtedy
xy = sqrt(36-16*2) = sqrt(4) = 2
x^2 + y^2 = 12
(x+y)^2 = x^2 +2xy + y^2 = x^2 + y^2 +2*xy = 12 + 2*2 = 16
stad x+y = 4.
Do pomyslu doszlam zestawiajac ze soba te wyrazenia, widac (symetria) ze powinno sie dac jakos poskladac ladnie
niech x = sqrt(6+4sqrt(2))>0, y = sqrt(6-4sqrt(2))>0
Wtedy
xy = sqrt(36-16*2) = sqrt(4) = 2
x^2 + y^2 = 12
(x+y)^2 = x^2 +2xy + y^2 = x^2 + y^2 +2*xy = 12 + 2*2 = 16
stad x+y = 4.
Do pomyslu doszlam zestawiajac ze soba te wyrazenia, widac (symetria) ze powinno sie dac jakos poskladac ladnie
pierwiastki !
no nie za bardzo jak bys mogl to bardzo prosze...Zlodiej pisze:moze zrobić rownanie ?
dajesz jakąś niewiadomą x czyli
sqrt(6+4sqrt(2)) + sqrt(6-4sqrt(2)) = x
popodnosc do kwadratu obie strony skorzystaj ze wzorów skroconego mnozenia :] zrob załozenia tzn dziedzine i masz zadanie. jak nadal nie weisz jak to powiedz
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
pierwiastki !
sqrt(6+4sqrt(2)) + sqrt(6-4sqrt(2)) = x
x^2= 6+4sqrt(2) + 6-4sqrt(2) + 2sqrt((6+4sqrt(2)(6-4sqrt(2)))
x^2= 12 + 2sqrt(36-32)
x^2= 12 + 2sqrt(4)
x^2= 12 + 4
x^2= 16
x=4 lub x=-4
drugie odpada, bo z pierwszej linijki wynika, że x>0
x=4
x^2= 6+4sqrt(2) + 6-4sqrt(2) + 2sqrt((6+4sqrt(2)(6-4sqrt(2)))
x^2= 12 + 2sqrt(36-32)
x^2= 12 + 2sqrt(4)
x^2= 12 + 4
x^2= 16
x=4 lub x=-4
drugie odpada, bo z pierwszej linijki wynika, że x>0
x=4
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 14 sie 2004, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mathland
- Podziękował: 2 razy
pierwiastki !
I podobnie (przez przyrownanie do np. x i podniesienie do trzeciej potegi) zrobimy przyklad:
(sqrt(5)+2)^(1/3)-(sqrt(5)-2)^(1/3).
Byl tu kiedys taki ale zostal zablokowany (chyba za nieregulaminowy zapis).
Pozdrawiam
(sqrt(5)+2)^(1/3)-(sqrt(5)-2)^(1/3).
Byl tu kiedys taki ale zostal zablokowany (chyba za nieregulaminowy zapis).
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2004, o 21:20 przez kej.ef, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 14 sie 2004, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mathland
- Podziękował: 2 razy
pierwiastki !
Kurde nie wiem co jest nie tak? Tutaj
spojrzalem zanim napisalem zeby sie upewnic zeby bylo ok.
Nie wiem wiec wprawidzlem zmiany aby bylo ok.
Sory za bląd
A tak przy okazji to co jest (a raczej bylo) nie tak?
spojrzalem zanim napisalem zeby sie upewnic zeby bylo ok.
Nie wiem wiec wprawidzlem zmiany aby bylo ok.
Sory za bląd
A tak przy okazji to co jest (a raczej bylo) nie tak?