Przygotowuje się do olimpiady z matematyki. Chodzę do III klasy gimnazjum. Od nauczyciela dostałem kilka zadań tekstowych ale trzech nie umiem zrobić. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Oto one:
1. Dla jakich wartości m z odcinków o długościach: 2m+2, m+8, 3m+1
można zbudować trójkąt równoramienny.
2. Przy dzieleniu liczb naturalnych a, b, c przez 5 otrzymujemy odpowiednio reszty 1,2,3. Oblicz resztę z dzielenia sumy kwadratów tych liczb przez 5.
3. Łódka poruszająca się ze stałą prędkością pokonuje odcinek rzeki od przystani A do przystani B płynąc z prądem w czasie 2 godzin, a pod prąd w czasie 3 godzin. Oblicz stosunek prędkości łódki do prędkości prądu rzeki.
Proszę o rozwiązanie i jak do tego doszliście.
Zadania tekstowe
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zadania tekstowe
Do olimpiady gimnazjalnej ?
AD 1
Oznaczmy sobie te boki trójkąta:
A=2m+2
B=m+8
C=3m+1
Jako ze trójkąt jest równoramienny mamy:
A=B lub A=C lub B=C
Rozpatrz te 3 przypadki do kazdego dodsjąc dodatkowe założenia a mianowicie np w A=B musisz założyć ze A+B
Namotane ale prawdziwe
Jesli sie gdzieś pomyliłem to prosze wybaczyć ale zmeczony jestem
AD 1
Oznaczmy sobie te boki trójkąta:
A=2m+2
B=m+8
C=3m+1
Jako ze trójkąt jest równoramienny mamy:
A=B lub A=C lub B=C
Rozpatrz te 3 przypadki do kazdego dodsjąc dodatkowe założenia a mianowicie np w A=B musisz założyć ze A+B
Namotane ale prawdziwe
Jesli sie gdzieś pomyliłem to prosze wybaczyć ale zmeczony jestem
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2004, o 20:04 przez Zlodiej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Zadania tekstowe
Zad 1
Trójkąt równoramienny powstanie wtedy, gdy dwa boki są równe, ale najpierw musimy sprawdzić dla jakich m może powstać w ogóle trójkąt
a=2m+2
b=m+8
c=3m+1
Wszystkie boki muszą być większe od 0
2m+2>0
m+8>0
3m+1>0
2m>-2
m>-8
3m>-1
m>-1
m>-8
m>-1/3
m e (-1/3, +inf)
Muszą być spełnione te trzy warunki
a+b>c
a+c>b
b+c>a
a+b>c
2m+2+m+8>3m+1
3m+10>3m+1
0m>-11
a+c>b
2m+2+3m+1>m+8
5m+3>m+8
4m>5
m>5/4
b+c>a
m+8+3m+1>2m+2
4m+9>2m+2
2m>7
m>7/2
m e (7/2, +inf)
Trójkąt może istnieć gdy m e (7/2, +inf)
Razem z poprzednim warunkiem wychodzi: m e (7/2, +inf)
Teraz sprawdzamy dla jakich m możemy zbudować trójkąt równoramienny
Trójkąt jest równoramienny gdy dwa jego boki są równe, mamy 3 przypadki:
a=b
a=c
b=c
Sprawdzamy
a=b
2m+2=m+8
m=-6
m nie należy do przedziału (7/2, +inf)
b=c
m+8=3m+1
-2m=-7
m=7/2
m nie należy do przedziału (7/2, +inf)
a=c
2m+2=3m+1
-m=-1
m=1
m nie należy do przedziału (7/2, +inf)
W żadnym przypadku nie wyjdzie takie m, więc nie istnieje takie m dla którego można zbudować trójkąt równoramienny o podanych bokach.
Zad 2
Z warunków zadania wynika, że
a/5=x+1/5
b/5=y+2/5
c/5=z+3/5
a=5x+1
b=5y+2
c=5z+3
Jaką resztę da suma kwadratów tych liczb przy dzieleniu przez 5
(a^2+b^2+c^2)/5=[(5x+1)^2+(5y+2)^2+(5z+3)^2]/5=
=(25x^2+10x+1+25y^2+20y+4+25z^2+30z+9)/5=
=[5(5x^2+2x+5y^2+4y+5z^2+6z)+1+4+9]/5=
=[5(5x^2+2x+5y^2+4y+5z^2+6z)+14]/5=
=5x^2+2x+5y^2+4y+5z^2+6z+2 + 4/5=
Ponieważ 5x^2+2x+5y^2+4y+5z^2+6z+2 jest liczbą całkowitą, więc ta liczba przy dzieleniu przez 5 da resztę 4
Zad 3
s-droga z A do B
v_1-prędkość łódki
v_2-prędkość prądu rzeki
s=vt
s=(v_1+v_2)*2
s=(v_1-v_2)*3
(v_1+v_2)*2=(v_1-v_2)*3
2v_1+2v_2=3v_1-3v_2
5v_2=v_1
v_1/v_2=5
stosunek prędkości ódki do prędkości rzeki wynosi 5
Trójkąt równoramienny powstanie wtedy, gdy dwa boki są równe, ale najpierw musimy sprawdzić dla jakich m może powstać w ogóle trójkąt
a=2m+2
b=m+8
c=3m+1
Wszystkie boki muszą być większe od 0
2m+2>0
m+8>0
3m+1>0
2m>-2
m>-8
3m>-1
m>-1
m>-8
m>-1/3
m e (-1/3, +inf)
Muszą być spełnione te trzy warunki
a+b>c
a+c>b
b+c>a
a+b>c
2m+2+m+8>3m+1
3m+10>3m+1
0m>-11
a+c>b
2m+2+3m+1>m+8
5m+3>m+8
4m>5
m>5/4
b+c>a
m+8+3m+1>2m+2
4m+9>2m+2
2m>7
m>7/2
m e (7/2, +inf)
Trójkąt może istnieć gdy m e (7/2, +inf)
Razem z poprzednim warunkiem wychodzi: m e (7/2, +inf)
Teraz sprawdzamy dla jakich m możemy zbudować trójkąt równoramienny
Trójkąt jest równoramienny gdy dwa jego boki są równe, mamy 3 przypadki:
a=b
a=c
b=c
Sprawdzamy
a=b
2m+2=m+8
m=-6
m nie należy do przedziału (7/2, +inf)
b=c
m+8=3m+1
-2m=-7
m=7/2
m nie należy do przedziału (7/2, +inf)
a=c
2m+2=3m+1
-m=-1
m=1
m nie należy do przedziału (7/2, +inf)
W żadnym przypadku nie wyjdzie takie m, więc nie istnieje takie m dla którego można zbudować trójkąt równoramienny o podanych bokach.
Zad 2
Z warunków zadania wynika, że
a/5=x+1/5
b/5=y+2/5
c/5=z+3/5
a=5x+1
b=5y+2
c=5z+3
Jaką resztę da suma kwadratów tych liczb przy dzieleniu przez 5
(a^2+b^2+c^2)/5=[(5x+1)^2+(5y+2)^2+(5z+3)^2]/5=
=(25x^2+10x+1+25y^2+20y+4+25z^2+30z+9)/5=
=[5(5x^2+2x+5y^2+4y+5z^2+6z)+1+4+9]/5=
=[5(5x^2+2x+5y^2+4y+5z^2+6z)+14]/5=
=5x^2+2x+5y^2+4y+5z^2+6z+2 + 4/5=
Ponieważ 5x^2+2x+5y^2+4y+5z^2+6z+2 jest liczbą całkowitą, więc ta liczba przy dzieleniu przez 5 da resztę 4
Zad 3
s-droga z A do B
v_1-prędkość łódki
v_2-prędkość prądu rzeki
s=vt
s=(v_1+v_2)*2
s=(v_1-v_2)*3
(v_1+v_2)*2=(v_1-v_2)*3
2v_1+2v_2=3v_1-3v_2
5v_2=v_1
v_1/v_2=5
stosunek prędkości ódki do prędkości rzeki wynosi 5
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2004, o 22:27 przez Skrzypu, łącznie zmieniany 1 raz.
Zadania tekstowe
Tak do olimpiady gimnazjalnej
Wiecie co może się znależć jeszcze na olimpiadzie?
Wiecie co może się znależć jeszcze na olimpiadzie?
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2004, o 21:03 przez Shinok, łącznie zmieniany 1 raz.
Zadania tekstowe
Skrzypu pisze:Zad 1
Trójkąt równoramienny powstanie wtedy, gdy dwa boki są równe, ale najpierw musimy sprawdzić dla jakich m może powstać w ogóle trójkąt
a=2m+2
b=m+8
c=3m+1
Wszystkie boki muszą być większe od 0
2m+2>0
m+8>0
3m+1>0
2m>-2
m>-8
3m>-1
m>-1 |
m>-8 | => me(-1/3;+inf)
m>-1/3 |
m e (-inf, -8) (1.1)
Muszą być spełnione te trzy warunki
a+b>c
a+c>b
b+c>a
a+b>c
2m+2+m+8>3m+1
3m+10>3m+1
0m>-11
a+c>b
2m+2+3m+1>m+8
5m+3>m+8
4m>5
m>5/4
b+c>a
m+8+3m+1>2m+2
4m+9>2m+2
2m>7
m>7/2
Trójkąt może istnieć gdy m e (-inf, 5/4)
Razem z poprzednim warunkiem wychodzi: m e (-inf, -8)
Teraz sprawdzamy dla jakich m możemy zbudować trójkąt równoramienny
Trójkąt jest równoramienny gdy dwa jego boki są równe, mamy 3 przypadki:
a=b
a=c
b=c
Sprawdzamy
a=b
2m+2=m+8
m=-6
m nie należy do przedziału (-inf, -8) (1.1)
b=c
m+8=3m+1
-2m=-7
m=7/2
m nie należy do przedziału (-inf, -8) (1.1)
a=c
2m+2=3m+1
-m=-1
m=1
m nie należy do przedziału (-inf, -8) (1.1)
W żadnym przypadku nie wyjdzie takie m, więc nie istnieje takie m dla którego można zbudować trójkąt równoramienny o podanych bokach.
No cóż nie chciałbym kwestionować Twojego autorytetu ale powiedz mi skąd się wziął ten przedział (1.1) Jak dla mnie końcowym przedziałem powinien być (3,5;+inf) Co ostatecznie nie zmienia wyniku,ale to chyba dośc spory błąd
Pozdrawiam !
Zadania tekstowe
ad.1
Rozpatrz te 3 przypadki do kazdego dodsjąc dodatkowe założenia a mianowicie np w A=B musisz założyć ze A+BC
A zadanie ma dwa rozwiązania. Mainowicie spełniają ja liczby 6 oraz 3.5
Rozpatrz te 3 przypadki do kazdego dodsjąc dodatkowe założenia a mianowicie np w A=B musisz założyć ze A+BC
A zadanie ma dwa rozwiązania. Mainowicie spełniają ja liczby 6 oraz 3.5