loteria, 100 losów w tym 10 wygrywających
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 09:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 78 razy
loteria, 100 losów w tym 10 wygrywających
ma loterii jest 100 losów, w tym 10 wygrywających. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 2 kupionych losów będzie dokładnie jeden wygrywający?
Z góry dzięki!
Z góry dzięki!
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
loteria, 100 losów w tym 10 wygrywających
To prawdopodobieństwo jest łatwo otrzymać odejmując od 1 prawdopodobieństwo, że oba losy będą wygrywające i prawdopodobieństwo, że oba losy będą nietrafione.
Prawdopodobieństwo w pierwszym przypadku wynosi \(\displaystyle{ \frac{10}{100} \frac{9}{99}=\frac{1}{110}}\), a w drugim przypadku wynosi \(\displaystyle{ \frac{90}{100} \frac{90}{99}=\frac{90}{110}}\) (tutaj wcześniej zapomniałem napisać "[tex ]" z lewej strony ;P) Prawdopodobieństwo, że wśród dwóch kupionych losów będzie dokładnie jeden wygrywający jest równe zatem \(\displaystyle{ 1-(\frac{1}{110} +\frac{90}{110})=\frac{19}{110}}\)
Prawdopodobieństwo w pierwszym przypadku wynosi \(\displaystyle{ \frac{10}{100} \frac{9}{99}=\frac{1}{110}}\), a w drugim przypadku wynosi \(\displaystyle{ \frac{90}{100} \frac{90}{99}=\frac{90}{110}}\) (tutaj wcześniej zapomniałem napisać "[tex ]" z lewej strony ;P) Prawdopodobieństwo, że wśród dwóch kupionych losów będzie dokładnie jeden wygrywający jest równe zatem \(\displaystyle{ 1-(\frac{1}{110} +\frac{90}{110})=\frac{19}{110}}\)
Ostatnio zmieniony 7 sty 2009, o 19:29 przez Swistak, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
- Pomógł: 12 razy
loteria, 100 losów w tym 10 wygrywających
href="https://matematyka.pl/2539.htm polecam lekturę- poszukaj "wariacje z powtórzeniami"
[ Dodano: 7 Stycznia 2009, 18:07 ]
\(\displaystyle{ \frac{90}{100} \frac{90}{99}=\frac{90}{110}}\)
Zapomniałeś wpisać \(\displaystyle{ }\)
[ Dodano: 7 Stycznia 2009, 18:07 ]
\(\displaystyle{ \frac{90}{100} \frac{90}{99}=\frac{90}{110}}\)
Zapomniałeś wpisać \(\displaystyle{ }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 09:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 78 razy
loteria, 100 losów w tym 10 wygrywających
jakiś błąd w teście?
bo mam takie możliwości: 2/11
2/5
1/5
1/11
bo mam takie możliwości: 2/11
2/5
1/5
1/11
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
- Pomógł: 12 razy
loteria, 100 losów w tym 10 wygrywających
Powiem tak: można liczyć prawdopodobieństwo jednak znając prawo murphiego mogę stwierdzić iż i tak nie trafi się żaden wygrywający
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 09:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 78 razy
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
loteria, 100 losów w tym 10 wygrywających
To prawdopodobieństwo wyniesie 2/11, jeżeli mamy policzyć prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednego dobrego losu, lecz dla dokładnie jednego losu na 95% wyniesie 19/110.piotrek9299 pisze:jakiś błąd w teście?
bo mam takie możliwości: 2/11
2/5
1/5
1/11
loteria, 100 losów w tym 10 wygrywających
\(\displaystyle{ n=100}\)
10 - ilośc losów wygrywających
90 - ilość losów przegrywających
A - zdarzenie że wśród dwóch kupionych losów bedzie jeden wygrywający
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = C^{2}_{100} = \frac{100 \cdot 99 \cdot \cdot 98!}{2 \cdot 98!} = 50 \cdot 99 = 4950}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = C^{1}_{10} \cdot C^{1}_{90} = \frac{10\cdot 9!}{9!} \cdot \frac{90 \cdot 89!}{89!} = 900}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{900}{4950} = \frac{2}{11}}\)
Mam nadzieję że jest dobrze.
10 - ilośc losów wygrywających
90 - ilość losów przegrywających
A - zdarzenie że wśród dwóch kupionych losów bedzie jeden wygrywający
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = C^{2}_{100} = \frac{100 \cdot 99 \cdot \cdot 98!}{2 \cdot 98!} = 50 \cdot 99 = 4950}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = C^{1}_{10} \cdot C^{1}_{90} = \frac{10\cdot 9!}{9!} \cdot \frac{90 \cdot 89!}{89!} = 900}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{900}{4950} = \frac{2}{11}}\)
Mam nadzieję że jest dobrze.