róznica kwadratów podzielna przez 8
róznica kwadratów podzielna przez 8
Wykaż, że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 8
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
róznica kwadratów podzielna przez 8
Liczby:
\(\displaystyle{ 2k-1,\, 2k+1}\)
\(\displaystyle{ k\in{C}}\)
\(\displaystyle{ (2k+1)^{2}-(2k-1)^{2}=4k^{2}+4k+1-4k^{2}+4k-1=8k}\) cnd
\(\displaystyle{ 2k-1,\, 2k+1}\)
\(\displaystyle{ k\in{C}}\)
\(\displaystyle{ (2k+1)^{2}-(2k-1)^{2}=4k^{2}+4k+1-4k^{2}+4k-1=8k}\) cnd