Liczba praktyczna n to taka, że każda liczba naturalna mniejsza od liczby \(\displaystyle{ n}\), da się przedstawić w postaci sumy różnych dzielników tej liczby np. \(\displaystyle{ 6}\) jest liczbą praktyczną, ponieważ
\(\displaystyle{ 1=1, 2=2, 3=3, 4=1+3, 5=2+3}\).
a) Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą praktyczną, to \(\displaystyle{ 2n}\) również jest liczbą praktyczną.
b) Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ 2^n}\) jest praktyczna.
Liczby praktyczne
Liczby praktyczne
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, o 11:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Liczby praktyczne
Wskazówka do a): każda z liczb `n+1, n+2,...,2n-1` jest postaci `n+`liczba mniejsza od `n`
Wskazówka do b) rozwinięcie dwójkowe lub a) i indukcja
Wskazówka do b) rozwinięcie dwójkowe lub a) i indukcja