Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania:
\(\displaystyle{ 8 \bmod x = -2}\)
Zadanie z modulo
Zadanie z modulo
Ostatnio zmieniony 23 lis 2020, o 13:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zadanie z modulo
Z dostępnych źródeł wiem, że reszta z dzielenia nie może być ujemna.
Czy w takim razie to równanie nie ma rozwiązań?
Czy w takim razie to równanie nie ma rozwiązań?
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zadanie z modulo
Niekoniecznie, to zależy od definicji. Napis \(\displaystyle{ a\bmod b=c}\) można interpretować jako \(\displaystyle{ b\mid (a-c).}\)
JK
Re: Zadanie z modulo
Zatem:
dla \(\displaystyle{ 8\bmod x = -2}\)
\(\displaystyle{ [x∣(8-(-2))] \rightarrow [x∣10]}\)
czyli :
\(\displaystyle{ x \in \left\{ 5;10\right\}}\)
Czy to poprawne rozwiązanie?
dla \(\displaystyle{ 8\bmod x = -2}\)
\(\displaystyle{ [x∣(8-(-2))] \rightarrow [x∣10]}\)
czyli :
\(\displaystyle{ x \in \left\{ 5;10\right\}}\)
Czy to poprawne rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2020, o 16:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.