Podzielność przez najwyższa potęga liczby 2 (w funkcji wykładniczej)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 kwie 2020, o 11:11
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
Podzielność przez najwyższa potęga liczby 2 (w funkcji wykładniczej)
Przez jaką najwyższą potęge liczby 2 dzieli się \(\displaystyle{ 2 ^{n^2+n} + 4 ^{n^{2}-n}}\) dla \(\displaystyle{ n \in \NN_{2}}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3353 razy
Re: Podzielność przez najwyższa potęga liczby 2 (w funkcji wykładniczej)
Dla \(\displaystyle{ n>3}\) :
\(\displaystyle{ 2 ^{n^{2}+n} + 4 ^{n^{2}-n}=2 ^{n^{2}+n} + 2 ^{2(n^{2}-n)}=2 ^{n^{2}+n} (1+2 ^{n^{2}-3n} )}\)
osobno rozważ przypadki gdy \(\displaystyle{ n=2}\) oraz gdy \(\displaystyle{ n=3}\) .
\(\displaystyle{ 2 ^{n^{2}+n} + 4 ^{n^{2}-n}=2 ^{n^{2}+n} + 2 ^{2(n^{2}-n)}=2 ^{n^{2}+n} (1+2 ^{n^{2}-3n} )}\)
osobno rozważ przypadki gdy \(\displaystyle{ n=2}\) oraz gdy \(\displaystyle{ n=3}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 kwie 2020, o 11:11
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
Re: Podzielność przez najwyższa potęga liczby 2 (w funkcji wykładniczej)
Dlaczego rozważać dla \(\displaystyle{ n=2}\) i \(\displaystyle{ n=3}\). Przepraszam jeśli to głupie pytanie, ale jeszcze nie mieliśmy zadań tego typu.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3353 razy
Re: Podzielność przez najwyższa potęga liczby 2 (w funkcji wykładniczej)
Zakładam że \(\displaystyle{ N_2=\left\{2,3,4,5,... \right\} }\)
Dla \(\displaystyle{ n>3}\) wyrażenie jest podzielne przez \(\displaystyle{ 2 ^{n^{2}+n}}\) gdyż czynnik \(\displaystyle{ (1+2 ^{n^{2}-3n} )}\) jest nieparzysty.
Jednak czy jest to prawdą dla \(\displaystyle{ n=3}\) lub \(\displaystyle{ n=2}\) ?
Dla \(\displaystyle{ n>3}\) wyrażenie jest podzielne przez \(\displaystyle{ 2 ^{n^{2}+n}}\) gdyż czynnik \(\displaystyle{ (1+2 ^{n^{2}-3n} )}\) jest nieparzysty.
Jednak czy jest to prawdą dla \(\displaystyle{ n=3}\) lub \(\displaystyle{ n=2}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 kwie 2020, o 11:11
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
Re: Podzielność przez najwyższa potęga liczby 2 (w funkcji wykładniczej)
Dla n=2 wyszło otrzymałam
\(\displaystyle{ 2^{4}(2^{2}+1)}\)
Dla n=3 wyszło
\(\displaystyle{ 2^{12}(2^{2}+1)}\)
\(\displaystyle{ 2^{4}(2^{2}+1)}\)
Dla n=3 wyszło
\(\displaystyle{ 2^{12}(2^{2}+1)}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3353 razy
Re: Podzielność przez najwyższa potęga liczby 2 (w funkcji wykładniczej)
OKzioleczko98 pisze: ↑6 kwie 2020, o 12:28 Dla n=2 wyszło otrzymałam
\(\displaystyle{ 2^{4}(2^{2}+1)}\)
A może jednak \(\displaystyle{ 2^{13}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 kwie 2020, o 11:11
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
Re: Podzielność przez najwyższa potęga liczby 2 (w funkcji wykładniczej)
Dla \(\displaystyle{ n=3}\) mamy \(\displaystyle{ 2^{13}}\) faktycznie mój błąd.
Jaki z tego wniosek? Bo chyba nie do końca rozumiem? Czy nie powinniśmy robić ogólnie zadania przez indukcję? (Tak wiem że indukcja powinna być dla \(\displaystyle{ n=1}\))
Jaki z tego wniosek? Bo chyba nie do końca rozumiem? Czy nie powinniśmy robić ogólnie zadania przez indukcję? (Tak wiem że indukcja powinna być dla \(\displaystyle{ n=1}\))
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2020, o 12:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3353 razy
Re: Podzielność przez najwyższa potęga liczby 2 (w funkcji wykładniczej)
Pytano o największą potęgę liczby 2 dzielącą wyrażenie. Odpowiedź to: \(\displaystyle{ 4}\) dla \(\displaystyle{ n=2}\) , \(\displaystyle{ 13}\) dla \(\displaystyle{ n=3}\) oraz \(\displaystyle{ n^2+n}\) dla \(\displaystyle{ n>3}\) . Nie można podać odpowiedzi tylko ostatnim wzorkiem gdyż dla \(\displaystyle{ n=2}\) i \(\displaystyle{ n=3}\) przyjmuje on błędną wartość.
A jaką tezę chcesz indukcyjnie udowodnić?
Nie ma takiego nakazu. Przykładowo: nierówność \(\displaystyle{ n^3<2^n}\) można indukcyjnie wykazać dopiero dla \(\displaystyle{ n \ge 10 \wedge n \in \NN.}\)zioleczko98 pisze: ↑6 kwie 2020, o 12:45 Tak wiem że indukcja powinna być dla \(\displaystyle{ n=1}\)
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2020, o 22:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.