Liczba niewymierna

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
kacpersowinski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 26 lis 2018, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Liczba niewymierna

Post autor: kacpersowinski »

Hej nie wiem czy dobrze zrobiłem zadanie dlatego pytam

Udowodnij ,że liczba\(\displaystyle{ \sqrt{3- \sqrt{8} } - \sqrt{2}}\) jest niewymierna

Zwijam to co jest pod pierwiastkiem \(\displaystyle{ \sqrt{3- \sqrt{8} }}\) do wzoru skórconego mnożenia \(\displaystyle{ (1- \sqrt{2}) ^{2}}\)

Wychodzi mi wyrażenie \(\displaystyle{ \sqrt{(1- \sqrt{2}) ^{2}} - \sqrt{2}}\)

Podnosząc to co jest do kwadratu mamy wartość bezwzględną \(\displaystyle{ \left|1 - \sqrt{2} \right|}\)

Zamieniam stronami i wychodzi mi \(\displaystyle{ \sqrt{2} - 1 - \sqrt{2} =-1}\)

I teraz moje pytanie czy ta zamiana pod wartością powoduje ,że liczba jest wtedy niewymierna czy wymierna? Bo już mam taki mętlik w głowie ,że nie wiem Mógłby mi ktoś wytłumaczyć? Dziękuję
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Liczba niewymierna

Post autor: Premislav »

Twoje przekształcenia są poprawne, a w treści zadania lub w odpowiedziach jest błąd, gdyż liczba
\(\displaystyle{ \sqrt{3- \sqrt{8} } - \sqrt{2}}\) jest wymierna (równa \(\displaystyle{ -1}\), jak otrzymałeś), a nie niewymierna.
kacpersowinski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 26 lis 2018, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Re: Liczba niewymierna

Post autor: kacpersowinski »

Właśnie dlatego pytam ponieważ treść zadania brzmi "Udowodnij ,że liczba jest niewymierna"
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Liczba niewymierna

Post autor: Premislav »

No to jak pisałem, treść jest błędna, zdarza się, ta liczba jest równa \(\displaystyle{ -1}\), czyli jest wymierna. Wprawdzie mogliśmy zrobić ten sam błąd w obliczeniach, ale wolfram też Twoją wersję potwierdza, więc nie tym razem.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Liczba niewymierna

Post autor: Jan Kraszewski »

A skąd wziąłeś to zadanie?

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Liczba niewymierna

Post autor: a4karo »

Zadanie jest poprawne. Podobnie jak to: "przez ten rok niech moja luba z tobą jak z mężem zostanie. Przysiąż jej miłość, szacunek i posłuszeństwo bez granic"

Oba są sformułowanie poprawnie, tyle, że oba są niewykonalne
kacpersowinski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 26 lis 2018, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Re: Liczba niewymierna

Post autor: kacpersowinski »

Mój błąd przepraszam - zmęczenie bierze górę W zadaniu jest napisane oszustwo
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Liczba niewymierna

Post autor: Jan Kraszewski »

To jest typowe zadanie z Analizy 1 "made by Jarosław Wróblewski", gdzie pokazane są ku przestrodze typowe błędy dowodowe.

Właściwe polecenie brzmiało "Czy powyższe rozwiązania są poprawne?"

JK
kacpersowinski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 26 lis 2018, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Re: Liczba niewymierna

Post autor: kacpersowinski »

Coś w tym stylu. Polecenie nazywało się - przyznaję , dużymi drukowanymi literami OSZUSTWO i podane 2 typy rozwiązań z tego co teraz przeglądam - oba błędne
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Liczba niewymierna

Post autor: Jan Kraszewski »

No i właśnie na zrozumieniu, dlaczego są one błędne, polega to zadanie.

JK
ODPOWIEDZ