Oblicz wartość ilorazu \(\displaystyle{ \frac{NWW(x,y)}{NWD(x,y)}}\)
gdy
\(\displaystyle{ x=2^3*3^3*7^3}\) i \(\displaystyle{ y=2^2*3^4*7^3}\)
Oblicz wartość ilorazu
- Mate_k_matyka
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 27 lut 2007, o 23:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Oblicz wartość ilorazu
\(\displaystyle{ NWW(x,y)=2^3\cdot 3^4\cdot 7^3}\)
\(\displaystyle{ NWD(x,y)=2^2\cdot 3^3\cdot 7^3}\)
\(\displaystyle{ \frac{2^3\cdot 3^4\cdot 7^3}{2^2\cdot 3^3\cdot 7^3}=2\cdot3=6}\)
\(\displaystyle{ NWD(x,y)=2^2\cdot 3^3\cdot 7^3}\)
\(\displaystyle{ \frac{2^3\cdot 3^4\cdot 7^3}{2^2\cdot 3^3\cdot 7^3}=2\cdot3=6}\)