NWD(213,369)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 28 maja 2007, o 21:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 6 razy
NWD(213,369)
najpierw rozkładamy obie liczby na czynniki pierwsze
213|3___________________369|3
_71|71__________________123|3
__1|_____________________41|41
__________________________1|
teraz rozkładamy liczby na czynniki:(wszystkie kombinacje czynników pierwszych):
213=3*71=213*1
369=3*3*41=6*41=3*123=369*1
Z czynników wybieramy największy czynnik występujący w obydwoch liczbach
Jest nim 3.
NWD(213,369)={3}
213|3___________________369|3
_71|71__________________123|3
__1|_____________________41|41
__________________________1|
teraz rozkładamy liczby na czynniki:(wszystkie kombinacje czynników pierwszych):
213=3*71=213*1
369=3*3*41=6*41=3*123=369*1
Z czynników wybieramy największy czynnik występujący w obydwoch liczbach
Jest nim 3.
NWD(213,369)={3}