potrzebuje pomocy z zadankiem, będę wdzięczny za wskazówki i rozwiązanie
Ile dzielników parzystych i nie parzystych ma liczba 18900
dzielniki liczby
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
dzielniki liczby
\(\displaystyle{ 18900=2*2*3*3*3*5*5*7}\)
Liczbę dzielników liczby n oznaczmy s(n): (p-pierwszy dzielnik liczby, l-liczba różnych pierwszych dzielników)
Jeśli \(\displaystyle{ n=p_1^{\alpha_1}*p_2^{\alpha_2}*p_3^{\alpha_3}*...*p_l^{\alpha_l}}\), to
\(\displaystyle{ s(n)=(\alpha_1+1)*(\alpha_2+1)*(\alpha_3+1)*...*(\alpha_l+1)}\)
Czyli dla 18900 jest ich 72. Dzielników nieparzystych będzie tyle, ile ma ich liczba \(\displaystyle{ \frac{18900}{2*2}}\), ponieważ nie bierzemy pod uwagę dwójek. Korzystając ze wzoru, który podałem wyżej, wychodzi ich 24.
Parzystych jest 72-24=48,
Nieparzystych 24.
Liczbę dzielników liczby n oznaczmy s(n): (p-pierwszy dzielnik liczby, l-liczba różnych pierwszych dzielników)
Jeśli \(\displaystyle{ n=p_1^{\alpha_1}*p_2^{\alpha_2}*p_3^{\alpha_3}*...*p_l^{\alpha_l}}\), to
\(\displaystyle{ s(n)=(\alpha_1+1)*(\alpha_2+1)*(\alpha_3+1)*...*(\alpha_l+1)}\)
Czyli dla 18900 jest ich 72. Dzielników nieparzystych będzie tyle, ile ma ich liczba \(\displaystyle{ \frac{18900}{2*2}}\), ponieważ nie bierzemy pod uwagę dwójek. Korzystając ze wzoru, który podałem wyżej, wychodzi ich 24.
Parzystych jest 72-24=48,
Nieparzystych 24.