Podzielność liczb

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
Awatar użytkownika
Michcio14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 kwie 2015, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy

Podzielność liczb

Post autor: Michcio14 »

Podaj liczbę trzycyfrową która przy dzieleniu przez 7 daję resztę 6, przy dzieleniu przez 9 daje resztę 8 oraz przy dzieleniu przez 11 daje resztę 10

Zrobiłem to tak.
Pomnożyłem liczby \(\displaystyle{ 7 \cdot 9 \cdot 8=693}\)
Odjąłem jeden no i wyszło 692.

To jest dobre rozwiązanie, bo mnie nie do końca przekonuje?
Niby odp. się zgadza, ale chyba ładniej to się da zapisać.
Zapraszam do dyskusji.
gus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 mar 2013, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 15 razy

Podzielność liczb

Post autor: gus »

\(\displaystyle{ 7 \cdot 9 \cdot 8 \neq 693}\)...
Awatar użytkownika
Michcio14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 kwie 2015, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy

Podzielność liczb

Post autor: Michcio14 »

Chodziło o \(\displaystyle{ 7 \cdot 9 \cdot 11 = 693}\)
Ukasz wojtek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 mar 2015, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Liczbolandia

Podzielność liczb

Post autor: Ukasz wojtek »

Sposób jest jak najbardziej dobry i ładny, bo skoro 693 dzieli się przez 7, 9 i 11 to 692 musi przystawać do -1 modulo 7, 9 , 11, a to oznacza że daje opisane reszty.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Podzielność liczb

Post autor: GluEEE »

Niech naszą liczbą będzie \(\displaystyle{ n}\)

Zauważmy, że \(\displaystyle{ n+1}\) jest podzielne przez 7, przez 9 i przez 11.
Można więc zapisać \(\displaystyle{ n+1=7k=9p=11r}\) dla \(\displaystyle{ k,p,r \in \mathbb{N}}\)
Teraz liczymy \(\displaystyle{ NWW(7,9,11)}\) i odejmujemy 1.
Koniec.
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 481
Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sucha/Wrocław
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 62 razy

Podzielność liczb

Post autor: wiedzmac »

A może chińskie twierdzenie o resztach?
ODPOWIEDZ