podzielność przez 64

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
Jo-anna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 1 cze 2013, o 21:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy

podzielność przez 64

Post autor: Jo-anna »

Jak sprawdzić czy dana liczba jest podzielna przez 64?
A. \(\displaystyle{ 2811213152273119760912^3}\)
\(\displaystyle{ 64=2^6}\) sprawdzam czy ta liczba dzieli się przez 2, czy też sprawdzam podzielność przez 4 albo 3? Czy w tych typu zadaniach patrzy się na ostatnią cyfrę,ale też szuka się większej cyfry, który dzieli naszą liczbę i aż do skutku, by wyszło (jak się da) tak jak w tym przypadku podzielność przez 64?
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

podzielność przez 64

Post autor: Adifek »

\(\displaystyle{ 64=4^{3}}\)

Zatem wystarcz sprawdzić, czy \(\displaystyle{ 2811213152273119760912}\) (bez potęgi) dzieli się przez \(\displaystyle{ 4}\). A dzieli się, bo zostawiając ostatnie dwie cyfry dostajemy \(\displaystyle{ 12}\), a \(\displaystyle{ 12}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 4}\).
Jo-anna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 1 cze 2013, o 21:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 26 razy

podzielność przez 64

Post autor: Jo-anna »

Hmmm, ok. Ale przy liczbie \(\displaystyle{ 2811213152273119760918^5}\) to jak będzie? \(\displaystyle{ 8^5=2^{15}}\), czyli jest więcej niż chcemy, lecz dlaczego ta liczba jest nie podzielna przez 64(mam odpowiedzi)?
Kamaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 13 kwie 2013, o 13:44
Płeć: Kobieta
Pomógł: 21 razy

podzielność przez 64

Post autor: Kamaz »

Liczba \(\displaystyle{ 2811213152273119760918}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 2}\), ale już nie przez \(\displaystyle{ 4}\). Dlatego \(\displaystyle{ 2811213152273119760918^5}\) ma w rozkładzie na czynniki pierwsze tylko pięć dwójek, czyli dzieli się przez \(\displaystyle{ 32}\), ale nie przez \(\displaystyle{ 64}\).
ODPOWIEDZ