podzielnosc przez 7
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
podzielnosc przez 7
Indukcyjnie:
\(\displaystyle{ T(n)=8^{n}+6}\)
Sprawdzam założenie 1
T(1)=14. Jest
Teraz 2
\(\displaystyle{ T(n+1)=8^{n+1}+6=8 \cdot 8^{n}+6=(8^{n}+6)+7 \cdot 8^{n}}\)
Pierwszy składnik spełnia zależność z założenia indukcyjnego,a druga,to jest 7 razy coś.
\(\displaystyle{ T(n)=8^{n}+6}\)
Sprawdzam założenie 1
T(1)=14. Jest
Teraz 2
\(\displaystyle{ T(n+1)=8^{n+1}+6=8 \cdot 8^{n}+6=(8^{n}+6)+7 \cdot 8^{n}}\)
Pierwszy składnik spełnia zależność z założenia indukcyjnego,a druga,to jest 7 razy coś.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
podzielnosc przez 7
Z kongruencji (nie lubię indukować podzielności):
\(\displaystyle{ 8 \equiv 1 \quad \text{mod } 7 \\
8^n \equiv 1^n \quad \text{mod } 7 \\
8^n + 6 \equiv 0 \quad \text{mod } 7}\)
\(\displaystyle{ 8 \equiv 1 \quad \text{mod } 7 \\
8^n \equiv 1^n \quad \text{mod } 7 \\
8^n + 6 \equiv 0 \quad \text{mod } 7}\)