Reszta z dzielenia

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
Tera_SS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 5 lut 2009, o 20:27
Płeć: Kobieta

Reszta z dzielenia

Post autor: Tera_SS »

Witam! Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:

Liczba naturalna a w dzieleniu przez 7 daję resztę 3. Jaką resztę w dzieleniu przez 7 daje suma kwadratu tej liczby o 3 większej od a?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

Reszta z dzielenia

Post autor: zati61 »

Łopatologicznie, zeby kazdy mogl zrozumiec:
możemy liczbe, a zapisać jako:
\(\displaystyle{ a=7x+3\\
b=(7x+3+3)^2= 7(7x^2+12x)+36}\)

pierwszy czynnik dzieli sie przez '7' drugi nie:
\(\displaystyle{ \frac{36}{7}=5 r. 1}\)
odp. reszta wynosi 1

edit przepraszam za literowke
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, o 22:10 przez zati61, łącznie zmieniany 1 raz.
Tera_SS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 5 lut 2009, o 20:27
Płeć: Kobieta

Reszta z dzielenia

Post autor: Tera_SS »

Dziękuje za odp.

A dlaczego nie może byc tak \(\displaystyle{ b=(7x+3)^{2}+3}\) ("o 3 większej od a")
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, o 23:31 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
ODPOWIEDZ