Oprocentowanie kwartalnej lokaty wynosi 8% w stosunku rocznym. Ile złotych odsetek naliczy bank po upływie 3 m-cy gdy wpłacimy na tę lokatę 1500???
Ile złotych będziemy mogli podjąć po upływie kwartału po doliczeniu odsetek i zapłaceniu podatku do odsetek (20%), jeśli wpłacimy na tę lokatę 2000zł??
Myli mnie "kwartalnej"...
Oprocentowanie kwartalnej lokaty...
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 lut 2008, o 06:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 sty 2009, o 00:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gryfice
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Oprocentowanie kwartalnej lokaty...
8%:4 = 2% - oprocentowanie kwartalne
1500 x 0.02 = 30zł - odsetki
część druga:
0,8 x 0,02 = 0,016 - oprocentowanie po odjęciu podatku
2000 x 1,016 = 2032zł
1500 x 0.02 = 30zł - odsetki
część druga:
0,8 x 0,02 = 0,016 - oprocentowanie po odjęciu podatku
2000 x 1,016 = 2032zł
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 lut 2008, o 06:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy