Sztuki wybrakowane, liczba uczniów i odsetki

Osobny dział dla miłośników procentów.
Roniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 20 kwie 2007, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieś
Podziękował: 9 razy

Sztuki wybrakowane, liczba uczniów i odsetki

Post autor: Roniek »

Potrzebuję mieć rozwiązane zadania są one bardzo potrzebne mojej sąsiadce a ja się motam coś ostatnio w nich bardzo byłbym wdzięczny za rozwiązanie

zad 1
oblicz
a. zaklad wyprodukowal 2450 elementow,wsrod ktorych 2%stanowia sztuki wybrakowane.oblicz ilczbe wyprodukowanych przez zaklad elementow wadliwych
b. na wycieczke klasowa pojechalo 21 uczniow,co stanowi 84% klasy.oblicz liczbe uczniow w klasie

zad 2 . oprocentowanie lokat dlugoterminowych w pewnym banku wynosi 8.5% w skali roku. ile zlotych wynosza odsetki jezeli wplacimy kwote 4000zl.
Ostatnio zmieniony 2 sty 2009, o 16:04 przez Roniek, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Sztuki wybrakowane, liczba uczniów i odsetki

Post autor: Tomek_Z »

1. a) \(\displaystyle{ 2 2450 = 0,02 2450 = 49}\)

b) \(\displaystyle{ x = \frac{100 21}{84 } = 25}\)

[ Dodano: 2 Stycznia 2009, 14:55 ]
Zad. 2

\(\displaystyle{ k = \frac{ 8,5 4000 1}{100} = 340}\)
ODPOWIEDZ