Witam !!!
Proszę o rozwiązanie następującego zadania:
Pan Piotr wpłacił 2000 zł do banku "Fortuna", w którym oprocentowanie wkładów oszczędnościowych jest równe 6% w stosunku rocznym.Oblicz,ile wyniosą odsetki od tej kwoty po roku,a ile złotych pozostanie z nich panu Piotrowi, jeśli od kwoty odsetek zostanie odprowadzony podatek w wysokości 19%.Jaki będzie stan konta pana Piotra po roku oszczędzania ?
Z góry dzięki.
Piotr i bank
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Piotr i bank
\(\displaystyle{ \frac{2000}{100} 6 = 120 \zl}\)
Dostanie \(\displaystyle{ 120 \zl}\) na rok. Odejmując od tego podatek \(\displaystyle{ 19 }\) to:
\(\displaystyle{ \frac{120}{100} 19=22,8 \zł}\) tyle wynoszą odsetki od tej kwoty.
\(\displaystyle{ 120-22,8=97,2 \zł}\) Tyle ma na rok, na czysto.
\(\displaystyle{ 2000 + 97,2 = 2097,2}\)
Dostanie \(\displaystyle{ 120 \zl}\) na rok. Odejmując od tego podatek \(\displaystyle{ 19 }\) to:
\(\displaystyle{ \frac{120}{100} 19=22,8 \zł}\) tyle wynoszą odsetki od tej kwoty.
\(\displaystyle{ 120-22,8=97,2 \zł}\) Tyle ma na rok, na czysto.
\(\displaystyle{ 2000 + 97,2 = 2097,2}\)