uzupełnij ??

Osobny dział dla miłośników procentów.
janinka65
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 9 razy

uzupełnij ??

Post autor: janinka65 »

a) Jeśli bramkarz obronił w trakcie meczu 9 strzałow i wpuścił 3 bramki, to skutecznośc tego bramkarza wynosi...%.

b) Znaczki zbiera 16% z 38,6 mln Polakow, zatem w Polsce żyje ok. ... tysięcy filalelistow.

c) Zasoby wody słodkiej na Ziemi wynoszą 35 mln km3. Skoro stanowią one zaledwie 2,5% wszystkich wod, to na Ziemi jest ogolem ...mln km3 wody.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

uzupełnij ??

Post autor: józef92 »

c) Zasoby wody słodkiej na Ziemi wynoszą 35 mln km3. Skoro stanowią one zaledwie 2,5% wszystkich wod, to na Ziemi jest ogolem ...mln km3 wody.

\(\displaystyle{ 35mln = 2,5%}\)
\(\displaystyle{ xmln = 97,5%}\)

\(\displaystyle{ \frac{35.000.000 97,5}{2,5}}\) = \(\displaystyle{ 1.365.000.000}\)

\(\displaystyle{ 1.365.000.000+ 35.000.000 = 1.400.000.000mln km3}\)

2.


b) Znaczki zbiera 16% z 38,6 mln Polakow, zatem w Polsce żyje ok. ... tysięcy filalelistow.

Liczymy 16% z 38.6 mln i to co wyjdzie odejmujemy wychodzi ile jest filatelistów.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2008, o 20:14 przez józef92, łącznie zmieniany 3 razy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

uzupełnij ??

Post autor: anna_ »

a)
\(\displaystyle{ \frac{9}{9+3} 100\%}\)
b)
\(\displaystyle{ 0,16 38,6 mln}\)
ODPOWIEDZ