Zwiększenie VAT do 22% - jaka będzie cena towaru?

Osobny dział dla miłośników procentów.
KITEgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 gru 2008, o 18:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 5 razy

Zwiększenie VAT do 22% - jaka będzie cena towaru?

Post autor: KITEgirl »

Cena pewnego towaru wraz z 7% podatkiem VAT wynosi 59,92zł. Ile będzie kosztował ten sam towar, jeśli podatek VAT zostanie zwiększony do 22%?
Ostatnio zmieniony 8 gru 2008, o 19:24 przez KITEgirl, łącznie zmieniany 1 raz.
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Zwiększenie VAT do 22% - jaka będzie cena towaru?

Post autor: Goter »

x+0,07x = 59,92
1,07x = 59,92
x = 56
1,22x = 68,32

Odp: Będzie kosztował 68,32 zł.
ODPOWIEDZ