ceny

Osobny dział dla miłośników procentów.
matma12323
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 sie 2008, o 02:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

ceny

Post autor: matma12323 »

pomylka
Ostatnio zmieniony 8 gru 2008, o 16:45 przez matma12323, łącznie zmieniany 1 raz.
monig9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 gru 2008, o 18:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

ceny

Post autor: monig9 »

x-cena towaru(netto)
x+7%x=1,07x-cena brutto
x-10%x=90%x=0.9x-cena netto po obniżce
0.9x+22%*0.9x=1.098x-cena brutto po obniże towaru netto o 10%

1.098x-1.07x=0.028x

0.028x:1.07x*100%=40%
Odp: Cena wzrosła o 40%
ODPOWIEDZ