Mleko

Osobny dział dla miłośników procentów.
Roniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 20 kwie 2007, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieś
Podziękował: 9 razy

Mleko

Post autor: Roniek »

Z jednego kilograma mleka o zawartości 4% tłuszczu zebrano 10 dag śmietany o zawartości 12% tłuszczu.
Jaki jest % tłuszczu w mleku które pozostało?


Proszę o pomoc.

[ Dodano: 8 Grudnia 2008, 18:36 ]
refresh

[ Dodano: 8 Grudnia 2008, 19:08 ]
też pomyślałem i myślę ze to będzie tak:

100dag * 0,04= 4 dag tłuszczu

10dag * 0,12 = 1,2 dag tł

4-1,2= 2,8 dag tłuszczu

x% z 100= 2,8= 2,8 % tłuszczu


dobrze?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Mleko

Post autor: anna_ »

Prawie dobrze
zostało 90 dkg mleka, a nie 100
x% z 90 = 2,8
ODPOWIEDZ