Witam mam z tym problem:)
Ania, Basia i Celina zbierają autografy sławnych ludzi. Ania ma o 40% więcej niż Basia, ale o 40% mniej niż Celina. Celina zebrała już 70 autografów. Ile autografów ma Ania, a ile Basia?
Prosze o odpowiedz
DZiękuje z góry i pozdrawiam:)
Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
luka52
Zbieranie podpisów - wyznaczyć ich liczbę
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 28 lis 2008, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 12 razy
Zbieranie podpisów - wyznaczyć ich liczbę
x-40% - liczba autografow Ani
x - liczba autografow Celiny
\(\displaystyle{ x=70}\)
40% z 70 = 28
\(\displaystyle{ 70-28=42}\)
Ania ma 42 autografy
y-liczba autografow Basi
y+40%- liczba autografow Ani
140% - 42
100% - y
\(\displaystyle{ y=\frac{42*100}{140}=30}\)
Ania ma 42 autografy a Basia 30
x - liczba autografow Celiny
\(\displaystyle{ x=70}\)
40% z 70 = 28
\(\displaystyle{ 70-28=42}\)
Ania ma 42 autografy
y-liczba autografow Basi
y+40%- liczba autografow Ani
140% - 42
100% - y
\(\displaystyle{ y=\frac{42*100}{140}=30}\)
Ania ma 42 autografy a Basia 30