Spadek (z 'treścią')
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Las
- Podziękował: 35 razy
Spadek (z 'treścią')
Rodzeństwo w wieku 8 i 10 lat otrzymało spadek w wysokości 84100zł. Pieniądze wpłacono do banku - kapitalizacja roczna przy stopie 5% w skali roku. Spadek zostanie wypłacony w wieku 21 lat. Wypłacone będzie dla kazdego tyle samo z zaokrągleniem do 1zł. Jak podzielić 84100zł?
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Spadek (z 'treścią')
Skorzystaj ze wzoru na procent składany ,czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=84100 \\ a( 1+\frac{1}{20})^{13}=b(1+ \frac{1}{20})^{11} \end{cases} \iff \begin{cases} a=40000 \\ b=44100 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=84100 \\ a( 1+\frac{1}{20})^{13}=b(1+ \frac{1}{20})^{11} \end{cases} \iff \begin{cases} a=40000 \\ b=44100 \end{cases}}\)