Oprocentowanie kredytu mieszkaniowego w banku Rozwoju wynosiło dotychczas 6%. Zarząd banku podniósł oprocentowanie o 20%. O ile punktów procentowych wzrosło oprocentowanie tego kredytu. ?
może mi to ktoś obrazowo przedstawić,, z góry dziękuje
punkt procentowy
-
- Użytkownik
- Posty: 440
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 42 razy
punkt procentowy
Może artystą-malarzem nie jestem, żeby Ci jakiś godny obraz wykreować, ale spróbujemy:
Punkt procentowy odnosi się do jakiejś danej wyjściowej. I tak dla przykładu:
Jeśli jest sobie partia i jej poparcie w sondażach wynosi 50% (w całym społeczeństwie), to gdy poparcie spadnie o 20 punktów procentowych to będzie wynosić 30% (w całym społęczeństwie). Jeśli zaś by poparcie spadło o 20% to oznaczałoby to stricte matematycznie, że wynosiłoby potem: \(\displaystyle{ 50\% *(100\%-20\%)=40\%}\), bowiem spadek w procentach liczysz od tych 50 procent początkowego poparcia, a nie od całego społeczeństwa.
W Twoim zadaniu:
\(\displaystyle{ 6\%+20\%*6\%=7,2\%}\) - liczysz +20% do podanych 6. A punkty procentowe to \(\displaystyle{ 7,2-6=1,2}\)
Punkt procentowy odnosi się do jakiejś danej wyjściowej. I tak dla przykładu:
Jeśli jest sobie partia i jej poparcie w sondażach wynosi 50% (w całym społeczeństwie), to gdy poparcie spadnie o 20 punktów procentowych to będzie wynosić 30% (w całym społęczeństwie). Jeśli zaś by poparcie spadło o 20% to oznaczałoby to stricte matematycznie, że wynosiłoby potem: \(\displaystyle{ 50\% *(100\%-20\%)=40\%}\), bowiem spadek w procentach liczysz od tych 50 procent początkowego poparcia, a nie od całego społeczeństwa.
W Twoim zadaniu:
\(\displaystyle{ 6\%+20\%*6\%=7,2\%}\) - liczysz +20% do podanych 6. A punkty procentowe to \(\displaystyle{ 7,2-6=1,2}\)
Ostatnio zmieniony 28 mar 2008, o 19:30 przez Ciamolek, łącznie zmieniany 2 razy.