Ile detali nalezy usunac?

Osobny dział dla miłośników procentów.
Aedorn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 kwie 2007, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Eudezet
Podziękował: 6 razy

Ile detali nalezy usunac?

Post autor: Aedorn »

Kompletnie nierozumiem tresci tego zadania -.-

W partii 60 000 detali 3% stanowia detale wadliwe. Ile wadliwych detali nalezy usunac, aby w pozostalych bylo mniej niz 2% detali wadliwych

Nie jestem pewien czy dobre podforum, bo tu sie miesza ;p
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Ile detali nalezy usunac?

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ \frac{60000\cdot{0,03}-x}{60000-x}}\)
Aedorn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 kwie 2007, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Eudezet
Podziękował: 6 razy

Ile detali nalezy usunac?

Post autor: Aedorn »

hmm dziwne, bo wychodzi mi ze \(\displaystyle{ x < \frac{-600}{0,02}}\), co daje -30 000 :O
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Ile detali nalezy usunac?

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ \frac{1800-x}{60000-x}}\)
Aedorn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 kwie 2007, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Eudezet
Podziękował: 6 razy

Ile detali nalezy usunac?

Post autor: Aedorn »

Dziekuje za udzielona pomoc. Chcialbym jeszcze wiedziec skad sie wzielo 0,98x. po przeniesieniu x na prawa strone otrzymuje -0,02x + x, tylko dlaczego to jest 0,98x?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Ile detali nalezy usunac?

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ -0,02x+x=x(-0,02+1)=x\cdot{0,98}=0,98x}\)
ODPOWIEDZ