Brygada produkuje.... poziom: 1LO

Osobny dział dla miłośników procentów.
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Brygada produkuje.... poziom: 1LO

Post autor: MatizMac »

Brygada prdukuje w ciągu 30 dni roboczych 600 sztuk wyrobów. O ile procent należy zwiększyć dzienną produkcję, aby wykonać taką samą ilość wyrobów w ciągu 25 dni roboczych?

Prosiłbym żeby ktoś zrobił to jeszcze dzisiaj
i krótko wytłumaczył
Marta01*
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 13 paź 2007, o 09:49
Płeć: Kobieta
Pomógł: 3 razy

Brygada produkuje.... poziom: 1LO

Post autor: Marta01* »

no to tak:)...
jeśli w 30 dni wyprodukowali 600 sztuk to piewrsze co musimy obliczyc ile wyprodukowali jedego dnia:
czyli : \(\displaystyle{ \frac{600}{30}}\)= 20
czyli produkują 20 sztuk dziennie.
teraz obliczamy ile sztuk dziennie powinny produkować, aby 600 baterii zostało wyprdukowanych w 25 dni.
więc znowu dzielimy: \(\displaystyle{ \frac{600}{25}}\)=24

wynika nam z tego, że powinni produkować cztery baterie więcej dziennie.
teraz obliczamy ile procent dziennej produkcji to cztery sztuki:(z proporcji)
x=\(\displaystyle{ \frac{100}{20}}\)•4
x=20%

czyli powinni zwiększyc produkcję 20%.
zom3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 23 paź 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 10 razy

Brygada produkuje.... poziom: 1LO

Post autor: zom3r »

MatizMac pisze:Brygada prdukuje w ciągu 30 dni roboczych 600 sztuk wyrobów. O ile procent należy zwiększyć dzienną produkcję, aby wykonać taką samą ilość wyrobów w ciągu 25 dni roboczych?
Rozwiązanie łopatologiczne:

Dane:
\(\displaystyle{ 600/30=20}\) dzienna produkcja przy stanie początkowym
\(\displaystyle{ 600/25=24}\) dzienna produkcja przy stanie wymaganym warunkami zadania

Szukane:
\(\displaystyle{ x}\) procentowa zmiana dziennej produkcji

Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x=24/20-1}\)
\(\displaystyle{ x=1.2-1}\)
\(\displaystyle{ x=0.2}\)
Dopisujemy znak procentów i mamy, że należy zmienić wartość dziennej produkcji o \(\displaystyle{ 20%}\)

Następnym razem proponuję zajrzeć do podręcznika licealnego (nie wiem co się porobiło z poziomem nauczania w liceum ale z tego co pamiętam to takie zadania były w gimnazjum albo i w podstawówce) i zrobić zadanie samemu!

Koniec.
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Brygada produkuje.... poziom: 1LO

Post autor: MatizMac »

Dzięki bardzo... z poziomem to sie w mojej glowie porobilo Zrozumialem ze 600 sztuk na dzień produkowali
zom3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 23 paź 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 10 razy

Brygada produkuje.... poziom: 1LO

Post autor: zom3r »

To by i tak dużo nie zmieniło.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Brygada produkuje.... poziom: 1LO

Post autor: MatizMac »

no niby tak ja robiłem cos takiego tylko ze bralem z tego naszego 4 / 24 A czemu niby trzeba wziac na 20??
zom3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 23 paź 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 10 razy

Brygada produkuje.... poziom: 1LO

Post autor: zom3r »

Proponuję jednak zajrzeć do wspomnianego podręcznika. Nad trywialnymi zadaniami nie ma co się rozwodzić - w tym wypadku należy zrozumieć tylko ideę podstawowego działania jakim jest działanie na procentach.

Jeżeli już miałoby być 4 to należy zrobić \(\displaystyle{ 4/20}\) bo o tyle zwiększamy dzienną robotę.
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Brygada produkuje.... poziom: 1LO

Post autor: MatizMac »

no ja wlasnie zawsze na takiej zasadzie to robie ze raczej to bedzie to, ale nie wiem dokladnie dlaczego... pomyslisz sobie ze niezły poziom reprezentuje ale to takie niekiedy sie ma chwile niepewnosci nad postawowymi zagadnieniami
zom3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 23 paź 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 10 razy

Brygada produkuje.... poziom: 1LO

Post autor: zom3r »

Spoko. Ja studiuję i też mam dużo takich zawachań ostatnimi czasy, a najbardziej elementarne to "Czy my to już udowodniliśmy?"
ODPOWIEDZ