1. Tomek hoduje rybki akwariowe. Rok temu rybki żyworodne stanowiły 20% liczby wszystkoch rybek w akwarium Tomka. Obecnie liczba rybek żyworodnych jest o 50% większa, a liczba rybek jajorodnych zwiększyła się o 18,75%. Jaki odsetek stanowią obecnie rybki żyworodne?
2.W roku akademickim 1990/1991 w Polsce kobiety stanowiły 50,2% liczby wszystkich studiujących,a w roku akademickim 1999/2000 odsetek kobiet wzrósł do 56,9%. Od roku akademickiego 1990/1991 do roku 1999/2000 liczba studiujących osób wzorsła o 254/6%. Oblicz, o ile procent , od roku akademickiego 1990/1991 do roku 1999/2000 , wzrosła liczba studiujących kobiet?
Jaki odsetek stanowią rybki żyworodne?
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 14 lis 2006, o 14:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Jaki odsetek stanowią rybki żyworodne?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, o 10:42 przez Filomc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Jaki odsetek stanowią rybki żyworodne?
x - ilość rybek na początku,
20%x=0,2x - ilość rybek żyworodnych,
80%x=0,8x - ilość rybek jajorodnych.
Ilość rybek żyworodnych po roku:
0,2x+50%(0,2x)=0,2x+0,1x=0,3x.
Ilość rybek jajorodnych po roku:
0,8x+18,75(0,8x)=0,8x+0,15x=0,95x.
Rybki żyworodne po roku stanowią więc:
0,3x/(0,3x+0,95x)=0,24=24%
wszystkich rybek.
20%x=0,2x - ilość rybek żyworodnych,
80%x=0,8x - ilość rybek jajorodnych.
Ilość rybek żyworodnych po roku:
0,2x+50%(0,2x)=0,2x+0,1x=0,3x.
Ilość rybek jajorodnych po roku:
0,8x+18,75(0,8x)=0,8x+0,15x=0,95x.
Rybki żyworodne po roku stanowią więc:
0,3x/(0,3x+0,95x)=0,24=24%
wszystkich rybek.