Bardzo bym prosił o rozwiązanie poniższych zadań Byłbym niesamowicie zobowiązany :]]
1. Dla lokaty trzyletniej w banku A obowiązuje oprocentowanie roczne 18% przy kapitalizacji rocznej. W banku B obowiązuje oprocentowanie roczne 20% przy kapitalizacji po okresie oszczędzania. Wybór którego banku jest korzystniejszy?
2. Klient zawarł z bankiem umowę na udzielenie mu kredytu w wysokości 35 000 zł na okres dwóch lat przy oprocentowaniu w skali roku w wysokości 24%. Oblicz, jaką kwotę musi oddać bankowi kredytobiorca, jeśli bank stosuje kapitalizację roczną.
3. Pan Malinowski wziął kredyt na kupno samochodu w wysokości 20 000 zł, który chce spłacać w rocznych ratach po 4000 każda. Do każdej raty dopisuje się 26% tej kwoty, która została jeszcze do spłacenia przed wpłatą raty. Oblicz wysokość trzeciej i czwartej raty.
Z góry dziękuję
Procenty składane...Kapitalizacja odsetek...Kredyty...Lokat
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 13:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Procenty składane...Kapitalizacja odsetek...Kredyty...Lokat
1.
A:
\(\displaystyle{ (1+\frac{18}{100})^3\cdot x=...}\)
B:
\(\displaystyle{ (3\cdot \frac{20}{100}+1)\cdot x=...}\)
i porównaj otrzymane wyniki.
2.
\(\displaystyle{ (1+\frac{24}{100})^2\cdot 35000=...}\)
3.
I rata:
\(\displaystyle{ 4000+26\%\cdot 16000=...}\)
II rata:
\(\displaystyle{ 4000+26\%\cdot 12000=...}\)
III rata:
\(\displaystyle{ 4000+26\%\cdot 8000=...}\)
IV rata:
\(\displaystyle{ 4000+26\%\cdot 4000=...}\)
A:
\(\displaystyle{ (1+\frac{18}{100})^3\cdot x=...}\)
B:
\(\displaystyle{ (3\cdot \frac{20}{100}+1)\cdot x=...}\)
i porównaj otrzymane wyniki.
2.
\(\displaystyle{ (1+\frac{24}{100})^2\cdot 35000=...}\)
3.
I rata:
\(\displaystyle{ 4000+26\%\cdot 16000=...}\)
II rata:
\(\displaystyle{ 4000+26\%\cdot 12000=...}\)
III rata:
\(\displaystyle{ 4000+26\%\cdot 8000=...}\)
IV rata:
\(\displaystyle{ 4000+26\%\cdot 4000=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 13 lis 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra, Poznań
Procenty składane...Kapitalizacja odsetek...Kredyty...Lokat
Mam podobne zadanie, wiec nie bede zakladal nowego tematu, prosze o pomoc:
Bank udziela pożyczki Panu X w wysokości 100000zł. Pan X spłaca pożyczkę w dwudziestu kwartalnych płatnościach, każda po 6873zł. Jaka jest roczna stopa oprocentowania kredytu?
Pozdrawiam
Bank udziela pożyczki Panu X w wysokości 100000zł. Pan X spłaca pożyczkę w dwudziestu kwartalnych płatnościach, każda po 6873zł. Jaka jest roczna stopa oprocentowania kredytu?
Pozdrawiam
Procenty składane...Kapitalizacja odsetek...Kredyty...Lokat
Sorki wb...
Ale w twoim rozwiązaniu zadania 3 jest błąd...
Zauważ:"Do każdej raty dopisuje się 26% tej kwoty, która została jeszcze do spłacenia przed wpłatą raty"
Więc w pierwszej racie będziemy liczyć 26% z 20 000 (a nie jak ty to zrobiłeś z 16 000). W związku z czym przesuwają się kolejne raty.
Poprawne:
I rata:
\(\displaystyle{ 4000+26 \% \cdot 20000=9200 \text{zł}}\)
II rata:
\(\displaystyle{ 4000+26 \% \cdot 16000=8160 \text{zł}}\)
III rata:
\(\displaystyle{ 4000+26 \% \cdot 12000=7120 \text{zł}}\)
IV rata:
\(\displaystyle{ 4000+26 \% \cdot 8000=6080 \text{zł}}\)
Ale w twoim rozwiązaniu zadania 3 jest błąd...
Zauważ:"Do każdej raty dopisuje się 26% tej kwoty, która została jeszcze do spłacenia przed wpłatą raty"
Więc w pierwszej racie będziemy liczyć 26% z 20 000 (a nie jak ty to zrobiłeś z 16 000). W związku z czym przesuwają się kolejne raty.
Poprawne:
I rata:
\(\displaystyle{ 4000+26 \% \cdot 20000=9200 \text{zł}}\)
II rata:
\(\displaystyle{ 4000+26 \% \cdot 16000=8160 \text{zł}}\)
III rata:
\(\displaystyle{ 4000+26 \% \cdot 12000=7120 \text{zł}}\)
IV rata:
\(\displaystyle{ 4000+26 \% \cdot 8000=6080 \text{zł}}\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, o 19:48 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach