Stopy procentowe

Osobny dział dla miłośników procentów.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3389
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 975 razy
Pomógł: 3 razy

Stopy procentowe

Post autor: max123321 »

Uszereguj rosnąco (zakładamy, że \(\displaystyle{ i>0}\)):

\(\displaystyle{ i,i^{(m)},d,d^{(m)},\sigma}\)

Już tłumaczę co to za symbole:
\(\displaystyle{ i}\)-efektywna roczna stopa procentowa
\(\displaystyle{ i^{(m)}}\)-nominalna roczna stopa składana \(\displaystyle{ m}\)-krotnie
\(\displaystyle{ d}\)-efektywna roczna stopa dyskonta
\(\displaystyle{ d^{(m)}}\)-ekwiwalentna nominalna stopa dyskonta
\(\displaystyle{ \sigma=\ln(1+i)}\)-intensywność oprocentowania

Dla niewtajemniczonych podam jakie są zależności:
\(\displaystyle{ i^{(m)}=m((1+i)^{1/m}-1) }\)
\(\displaystyle{ d^{(m)}=m(1-(1+i)^{-1/m}) }\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{1-d}=1+i }\)
\(\displaystyle{ \sigma=\ln(1+i)}\)
Jest jeszcze chyba coś takiego:
\(\displaystyle{ i= \frac{i^{(m)}}{m} }\)
\(\displaystyle{ d= \frac{d^{(m)}}{m} }\)

To chyba wszystko. Może mi ktoś powiedzieć lub pomóc jak to zrobić?
ODPOWIEDZ