liczby przed nałożeniem procentów

Osobny dział dla miłośników procentów.
user21212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 sty 2015, o 19:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdzies

liczby przed nałożeniem procentów

Post autor: user21212 »

Zadanie:
W ciągu roku pani Beata dwa razy otrzymała podwyżkę wynagrodzenia: najpierw o 20%, a po pół roku jeszcze o 5%. Oblicz, jakie było miesięczne wynagrodzenie pani Beaty przed podwyżkami, jeżeli po obu podwyżkach zarabiała miesięcznie:

a) 4032 zł

Rozwiązanie:
[ciach]

Ja rozwiązując je wyszedłem z założenia że:
4032 x 0.95 = 3830.4 => kwota przed drugą podwyżka
3830.4 x 0.80 ==> kwota przed pierwsza podwyżka

Na czym polega błąd w mojej logice?
Ostatnio zmieniony 16 sie 2021, o 12:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Złamanie punktu III.6.7 Regulaminu.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: liczby przed nałożeniem procentów

Post autor: JHN »

user21212 pisze: 15 sie 2021, o 23:00 Na czym polega błąd w mojej logice?
Raczej niewiedzy...
\(\displaystyle{ a+5\%a=b}\) nie jest równoważne \(\displaystyle{ b-5\%b=a}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ