Obniżki podwyżki.

Osobny dział dla miłośników procentów.
Madzzia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 12 mar 2021, o 12:54
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 21 razy

Obniżki podwyżki.

Post autor: Madzzia »

Cenę towaru A obniżono o 32%, a następnie podwyższono o 18%. Cenę towaru B obniżono o 14%. O ile procent, z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku, obniżka ceny towaru A była wyższa od obniżki ceny towaru B?
Obie ceny były początkowo takie same.
A. 5,76%, B. 14%, C. 29,15%, D.41,14%
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34487
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Obniżki podwyżki.

Post autor: Jan Kraszewski »

Z czym masz problem?

JK
Awatar użytkownika
cmnstrnbnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Obniżki podwyżki.

Post autor: cmnstrnbnn »

\(\displaystyle{ a}\) - cena towaru A
\(\displaystyle{ b}\) - cena towaru B
\(\displaystyle{ a=b}\)

\(\displaystyle{ a \cdot (100 \% - 32 \% ) \cdot (100 \% +18 \% )=a \cdot 80,24 \% }\) - cena towaru A po obniżce i podwyżce
Cenę towaru B obniżono o \(\displaystyle{ 14 \% }\)

Czyli cenę towaru A obniżono o \(\displaystyle{ 100 \% -80,24 \% =19,76 \% }\)

Obniżka towaru A była o \(\displaystyle{ \frac{19,76 \%}{14 \% } - 100 \% \approx 41,14 \% }\) wyższa od obniżki towaru B

ODP D
ODPOWIEDZ