Witam wszystkich Mam takie zadanko z kótrym niebardzo umiem sobiep oradzic.Prbowałem cos zrobic ale wychodzi mi że nic nie zaoszczedzę bo odsetki sa takie same jak oprocentowanie Oto treśc:
Zakładasz w banku dwuletnia lokate w wysokosci 5 000 euro oprocentowaną 16% w stosunku rocznym z kwartalna kapitalizacją odsetek (odsetki są dopisywane co kwartał, tj. stan lokaty zwiekszy się o 4% przy rocznym oprocentowaniu 16%). Ile pieniedzy otrzymasz od banku po dwóch latach oszczedzania.
Prosze o pomoc
Lokata z kwartalna kapitalizacja odsetek....
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Lokata z kwartalna kapitalizacja odsetek....
\(\displaystyle{ x=kapital \ poczatkowy \\ (((x+0.04x)+0.04(x+0.04x))+0.04((x+0.04x)+0.04(x+0.04x)))+0.04(((x+......}\)
\(\displaystyle{ x=1.36856905 - po \ 8 \ kapitalizacjach}\)
\(\displaystyle{ 5000 *1.36856905 6842,84zl}\)
ja tak to widze
\(\displaystyle{ x=1.36856905 - po \ 8 \ kapitalizacjach}\)
\(\displaystyle{ 5000 *1.36856905 6842,84zl}\)
ja tak to widze
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
Lokata z kwartalna kapitalizacja odsetek....
Hmmmm.Nie obraz sie ale kompletnie nie rozumiem co napisałes Może da sie to jakos w prostszy sposób przedstawic.Jesli mozesz to napisz inaczej.Dzieki :0
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Lokata z kwartalna kapitalizacja odsetek....
\(\displaystyle{ (5000 + 5000*4 )=5200 - pierwszy \ kwartal \\ (5200+ 5200*4 )=5408 - drugi \ kwartal \\}\)
i tak do 8 kwartalu
i tak do 8 kwartalu
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
Lokata z kwartalna kapitalizacja odsetek....
Oki Teraz juz lepiej i bardziej rozumiem.Wielkie dzieki za pomoc i pozadawiam